Zeelieden delen voor het eerst hun intiemste verhalen

Vanaf 5 oktober is in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Sex & The Sea’ te zien. In deze expo nemen de Britse filmregisseur Peter Greenaway en Nederlandse multimedia regisseur Saskia Boddeke museumbezoekers (16+) mee in gevoelens van heimwee, seksueel verlangen en verleiding die zeelieden hebben als ze maanden op zee zijn en in onbekende havens verblijven.

Sexy expo van Peter Greenaway en Saskia Boddeke

Een zeemansleven betekent niet alleen vrijheid, avontuur en steden ontdekken, maar ook eenzaamheid, ver van huis zijn en eventueel je geliefde missen. De tentoonstelling ‘Sex & The Sea’ laat bezoekers beleven hoe zeelieden omgaan met hun gevoelens van heimwee en seksueel verlangen. Gelden normen en waarden nog zo ver van huis en haard? Laat de passagierende matroos zich in verre oorden verleiden door exotische vrouwen in bordelen of cafés? Zoekt hij houvast met thuis door elke dag zijn liefje te schrijven? Heeft inderdaad elke zeeman in ieder stadje een ander schatje? Om een beeld te schetsen van de omstandigheden waar zeelui mee te maken hebben, interviewde het Maritiem Museum tientallen verschillende zeelieden. Openhartig vertelden ze ons hun verhaal.

Wesley Smit, officier in opleiding (2012-2013): “In Hamburg duwden collega’s mij in een kamertje met de boodschap: Ga nou maar eens echt zeeman worden”.

Om de romantiek maar ook harde werkelijkheid van maritieme lust vorm te geven, is het Maritiem Museum een samenwerking aangegaan met regisseurs Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Greenaway is onder meer bekend van de film ‘The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover’ (1989). Boddeke heeft onder andere een grote video-installatie gemaakt voor Kasteel Amerongen (2011). In een filmprojectie laten de kunstenaars op poëtische wijze het verhaal van de geïnterviewde zeelieden samensmelten tot een geheel. De achtergrondbeelden verrijken de indringende verhalen van de zeelui. Dit betreft documentaire materiaal, beeldende kunst van bijvoorbeeld Hokusai en Botticelli en animaties gemaakt in Second Life. Rondom de filmprojectie wordt de beleving van verlangen en lust in een rijke beeldentaal vormgegeven, gebruikmakend van poëzie, sound-scapes en museale objecten. Denk hierbij aan potvistanden met erotische voorstellingen, een zeemanstatoeage op sterk water, rondborstige roerkopjes en zeemeerminnenlijkjes.

Sexy activiteiten

Op vrijdagen in de herfstvakantie kunnen bezoekers zich aansluiten bij een van de rondleidingen over ‘Sex & The Sea’ met op 18 oktober een inleiding door Saskia Boddeke. Het Maritiem Museum Rotterdam past ondertussen op de kinderen. Aansluitend op hun bezoek aan de expo kunnen bezoekers ook een ondeugende smartphone wandeling door de vroegere Rotterdamse maritieme buurten van plezier lopen. Historische foto’s en filmpjes en interviews met openhartige zeemannen geven de wandeling kleur. De tour eindigt bij Villa Belvedère waar de wandelaars zeemansverhalen beluisteren of opnemen.

Deze tentoonstelling ‘Sex & The Sea, by Greenaway/Boddeke’ is te zien tot en met 19 december 2014.