31.05.21

Je kunt nu eindelijk onze nieuwe tentoonstelling Maritieme Meesterwerken bezoeken. Woordkunstenaar Y.M.P. bezocht deze alvast, en bekeek de topstukken uit de collecties van Museum Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum met heel andere ogen. Dan zie je soms geen hoogtepunten, maar dieptepunten zoals onderdrukking en uitbuiting.

Bekijk hier het perspectief van Y.M.P. op deze verhalen in een indrukwekkende spoken word video

Deze film is gemaakt door productiehuis Flow met een compositie van BigJayzus en de video is gemaakt door BySaliano.

Lees de tekst van Y.M.P. hier >

ZES EEUWEN MARITIEME SCHILDERKUNST

Kunstwerken uit twee unieke kunstcollecties komen samen in de nieuwe expositie ‘Maritieme Meesterwerken’ die nu ein-de-lijk te zien zal zijn in het Maritiem Museum. De tentoonstelling bestaat uit stukken uit de collectie van museum Boijmans Van Beuningen en het Maritiem Museum. De musea willen bezoekers kennis laten maken met de verhalen achter een tot dusver onbekende maritieme wereld, via kunstwerken met grote kunsthistorische waarde. De tentoonstelling vertelt de verhalen van de scheepvaart en havens en de mensen die daarin leven via zes eeuwen (schilder)kunst, met een unieke collectie van Jeroen Bosch via Willem van de Velde de Oude naar Guido van der Werve en van de 16e tot de 21e eeuw. 

Kunstgeschiedenis en maritieme geschiedenis komen bij elkaar

De nieuwe expositie ‘Maritieme Meesterwerken’ is het sluitstuk van de serie Boijmans bij de Buren. In de expositie combineren de twee musea topwerken uit hun collecties. In een mix en match van schilderijen en scheepsmodellen ontstaat zo een tentoonstelling waarin de kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis samenvloeien. Werken van Claude Monet, Paul Signac, Jeroen Bosch, Hendrik Avercamp en Jozef Israëls ontmoeten in een unieke presentatie moderne kunstwerken van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit een grote selectie tekeningen van Willem van de Velde de Oude.

Lees meer over 'Maritieme Meesterwerken' >