Maritiem Museum en van oord slaan handen ineen tijdens Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen op 2 en 3 september is het Maritiem Museum op dreef samen met nieuwe partner Van Oord. Deze innovatieve waterbouwer is bekend van iconische baggerprojecten en de bouw van windparken op zee. Bezoekers bouwen met bouwsteentjes mee aan de ‘Wereld van Van Oord’. Daarnaast stappen ze in de vernieuwde Maritiem Museum Haven aan boord van bijzondere schepen en kranen en maken kennis met ‘maritieme meesters’ van toen en nu.

Vijf eeuwen maritieme trendsetters

Nederland is al eeuwenlang een maritieme wereldmacht. Met haar ‘Dutch design’ heeft zij ons land op de internationale kaart weten te zetten. Uitvindingen zoals de motorjacht, de onderzeeër, de bijlboeg en de klapcontainer hebben allemaal een Nederlands trademark. Veel Nederlandse bedrijven zijn dan ook grote spelers in de maritieme wereld.

Bouw mee aan de ‘Wereld van Van Oord’

Op de kade bij het Maritiem Museum ontvangt Van Oord het publiek in hun eigen containerdorp waar het kan meebouwen aan de ‘Wereld van Van Oord’. Van Oord werkt dagelijks aan grote en complexe projecten en is als toonaangevende waterbouwer gespecialiseerd in bagger-, waterbouw- en offshore projecten. De bezoeker kan dit weekend ervaren hoe het is om aan zulke grote projecten te werken. Iedereen kan een ‘steentje’ bijdragen door een eigen creatie te maken, bijvoorbeeld een windmolen voor een windpark op zee, een appartement op het palmeiland in Dubai of een offshore pijpleiding.

Niet alleen kijken, ook doen!

Tijdens de Wereldhavendagen is bij het Maritiem Museum van alles te doen voor jong en oud. Er zijn talloze gastschepen zoals klassieke jachten, motorsleepboten, platbodems, haringlogger ‘Balder’ en stoombaggermolen ‘Friesland’ te bezoeken. Ook onze eigen vloot draait op volle toeren. De zeilen zijn gehesen en de graanelevator is op stoom, in alle schepen is er wat te zien en te doen. De bezoekers ontwerpen het schip van de toekomt, beproeven hun behendigheid bij de 'op- en over', maken een ritje in de locomotor of doen mee aan de ‘Instasail' en maken de mooiste foto’s van de museumhaven. Ook de tentoonstellingen binnen zijn gratis te bezoeken. De bezoekers gaan in de 'Offshore Experience’ op zoek naar nieuwe energie en ontdekken in de tentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ welke eigenschappen hen tot een wereldreiziger maken.

Varen met onze topstukken

Dit weekend is het ook mogelijk om nog een laatste keer mee te varen met de varende topstukken van het museum. De stoomslepers Pieter Boele, Dockyard V en de Volharding 1 maken deel uit van het excursieprogramma van de Wereldhavendagen. Deze stoere stoomslepers nemen het publiek mee op een historische tocht door de moderne wereldhaven van Rotterdam. Havendienst 2 brengt het publiek naar het Maritiem District voor een wandeling langs de highlights van dit deel van het centrum.

Gratis toegang
Op zaterdag 2 en zondag 3 september is het Maritiem Museum van 10:00-18:00 uur geopend en het gehele museum is gratis toegankelijk. De tickets voor de historische rondvaarten zijn te koop via www.wereldhavendagen.nl.