28.08.17

Van Oord en Maritiem Museum samen op dreef

Op 2 en 3 september is het Maritiem Museum op dreef samen met nieuwe partner Van Oord. Deze innovatieve waterbouwer is bekend van iconische baggerprojecten en de bouw van windparken op zee. Dit weekend bouw je mee aan de ‘Wereld van Van Oord’, stap je in de vernieuwde Maritiem Museum Haven aan boord bijzondere schepen en kranen en maak je kennis met ‘maritieme meesters’ van toen en nu.

Vijf eeuwen maritieme trendsetters

Nederland is al eeuwenlang een maritieme wereldmacht. Met haar ‘Dutch design’ heeft zij ons land op de internationale kaart weten te zetten. Uitvindingen zoals de motorjacht, de onderzeeër, de bijlboeg en de klapcontainer hebben allemaal een Nederlands trademark. Veel Nederlandse bedrijven zijn dan ook grote spelers in de maritieme wereld. Daarom laten we tijdens de Wereldhavendagen zien wat de 'Maritieme Meesters' door de eeuwen heen hebben bedacht en ontworpen.

Bouw mee aan de ‘Wereld van Van Oord’

Op de kade van het Maritiem Museum ontvangt Van Oord kan je in hun eigen containerdorp meebouwen aan de ‘Wereld van Van Oord’. Van Oord werkt dagelijks aan grote en complexe projecten en is als toonaangevende waterbouwer gespecialiseerd in bagger-, waterbouw- en offshore projecten. Ook jij kan dit weekend ervaren hoe het is om aan zulke grote projecten te werken. Iedereen kan een ‘steentje’ bijdragen door een eigen creatie te maken, bijvoorbeeld een windmolen voor een windpark op zee, een appartement op het palmeiland in Dubai of een offshore pijpleiding.

Niet alleen kijken, ook doen!

Tijdens de Wereldhavendagen is bij het Maritiem Museum van alles te doen voor jong en oud. Er zijn talloze gastschepen zoals klassieke jachten, motorsleepboten, platbodems, haringlogger ‘Balder’ en stoombaggermolen ‘Friesland’ te bezoeken. Ook onze eigen vloot draait op volle toeren. De zeilen zijn gehesen en de graanelevator is op stoom, in alle schepen is er wat te zien en te doen. Ontwerp je eigen schip van de toekomt, test je behendigheid bij de 'op- en over', maak een ritje in de locomotor of doe mee aan de Instasail en maak de mooiste foto's van de museumhaven. Ook de tentoonstellingen binnen zijn gratis te bezoeken. Ga in de 'Offshore Experience’ op zoek naar nieuwe energie en ontdek in de tentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ welke eigenschappen jou tot een wereldreiziger maakt.

Varen met onze topstukken

Dit weekend is het ook nog mogelijk om een laatste keer mee te varen met de varende topstukken van het museum. De stoomslepers Pieter Boele, Dockyard V en de Volharding 1 maken deel uit van het excursieprogramma van de Wereldhavendagen. Deze stoere stoomslepers nemen je mee op een historische tocht door de moderne wereldhaven van Rotterdam. Havendienst 2 brengt je naar het Maritiem District voor een wandeling langs de highlights van dit deel van het centrum.

In het kort
Wanneer:
zaterdag 2 en zondag 3 september
Tijd: 10:00-18:00u
Voor wie: Iedereen
Kosten: Gratis

Kaarten historische rondvaarten zijn te koop via www.wereldhavendagen.nl