10.09.18

Het evenement voor wetenschap en technologie

Weekend van de Wetenschap is hèt landelijke evenement voor wetenschap en technologie! Op 6 & 7 oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren. Dit is de kans om backstage te gaan en de wonderlijke wereld van de wetenschap te beleven!

Pop-Up wetenschapper aan het woord

Wetenschapper Martijn Manders doet onderzoek naar een voor onze kust gezonken VOC schip dat vol zit met zilver. Tijdens het Weekend van de Wetenschap komt hij zijn spannende ervaringen delen.

In 2017 en 2018 vond een van grote archeologische onderwater opgravingen plaats van het VOC schip de ‘Rooswijk’. Het schip zonk in 1740 voor de kust van Engeland na slechts één dag varen op weg naar Nederlands Indië. De objecten aan boord en sporen die zijn opgetekend, vertellen ons een bijzonder verhaal over het leven in de 18de eeuw en het leven aan boord van een VOC schip. Maritiem archeoloog Martijn Manders vertelt over de opgravingen en hoe ze het geheim van de ‘Rooswijk’ stukje voor stukje hebben weten te ontrafelen. 

Workshop windmolens ontwerpen

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober van 12:00-16:00 uur is er voor kinderen van 6 t/m 11 jaar een workshop windmolens ontwerpen. Hoe zorgt men ervoor dat een windmolen zo veel mogelijk wind vangt en hoe zet men dat om in energie. Tijdens deze workshop kan je laten zien hoe jij denkt dat het moet.

Bij het Maritiem Museum is er ook van alles te ontdekken op het gebied van wetenschap en techniek. In de ‘Offshore Experience’ kom je meer te weten over energiewinning op zee en in de tentoonstelling ‘Waterproof’ ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een veilig schip. Bij de tentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ kom je meer te weten over wetenschappers in de tijd van de VOC en hoe astronaut André Kuipers over te toekomst denkt.