Schip Ahoi! Een buitenkans ligt voor je klaar bij het Maritiem Museum in Rotterdam. Voel jij je het meest thuis in een haven? Kom ons team versterken!

Bij het Maritiem Museum Rotterdam ontdekken bezoekers de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ze gaan mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Bezoekers luisteren naar verhalen, bewonderen topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doen mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar de museumbezoekers op historische schepen en kranen beleven hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Kortom: een bezoek aan het Maritiem Museum is een veelzijdig dagje uit!

Het museum wordt ondersteund door een groot team van enthousiaste vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn werkzaam in álle geledingen van de organisatie.
Dankzij hen houden wij de vaart erin!

Wij zijn per direct op zoek naar:

Vrijwilliger voor aan boord van Stadsgraanzuiger 19

De Stadsgraanzuiger No. 19 is bijna een eeuw oud! De graanzuiger (elevator) wordt aangedreven door een stoommachine en is wereldwijd een uniek object. Dit bijzondere topstuk, uit de collectie van het Maritiem Museum, wordt beheerd, onderhouden en ‘bemand’ (m/v) door een team vrijwilligers. Dit team heeft versterking en verjonging nodig.

De graanzuiger ligt op een prominente plaats in de Maritiem Museum Haven, de oudste en grootste museumhaven van Nederland, waar bezoekers op en in de schepen en kranen kunnen ervaren hoe de wereldhaven Rotterdam vanuit deze haven is ontstaan. Bezoekers ontdekken hier de invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven, toen en nu.

Wil jij meewerken aan het behoud van deze bijzondere overslagmachine?
Heb je een maritieme of haven achtergrond? Of wil je ‘gewoon’ graag iets met je handen doen en/of nieuwe ervaringen opdoen? Dan ben je meer dan welkom!

In 2021 is, na lange voorbereiding, een omvangrijke restauratie gestart, die doorloopt tot in 2023. Doel is om Stadsgraanzuiger No. 19 voor de komende 25 jaar in bedrijfsklare staat te behouden. Zie jij daarin een rol voor jezelf? Sluit je dan aan bij ons team.

Wat we verwachten:

 • Beschikbaar op woensdag en/of zaterdag. Werktijden van ± 09:00 tot ± 15:00 uur. Incidenteel in het weekeinde, bijvoorbeeld bij evenementen.
 • Je kunt zelfstandig werken maar bent deel van een team.
 • Er is schoon en vuil werk (en zeep).
 • Alles draait om het publiek, dus een vriendelijke houding is een pré.
 • Bereid te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Wat we bieden?

 • Een kennismaking – en inwerkperiode waarbij je aan de slag gaat met ervaren collega's om op den duur je klus zelfstandig te kunnen uitvoeren.
 • Een open cultuur in een informele omgeving met gepassioneerde collega’s op een bijzondere werkplek in een drukbezocht museum.
 • Je ontvangt een vrijwilligersovereenkomst en een vrijwilligers-, of een reiskostenvergoeding. Je bent via het museum verzekerd tegen ongevallen. Bedrijfskleding is beschikbaar.
 • Je hebt toegang tot alle voordelen die het werken bij het Maritiem Museum Rotterdam met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld onze borrels, gratis toegang tot het museum voor jou, je partner en/of je kinderen, kortingen, excursies en opleidingen.

Wil jij het elevatorteam versterken?

 • Mail vrijwilligerszaken@maritiemmuseum.nl of elevator19@xs4all.nl laat ons weten wie je bent. Een CV mag maar hoeft niet.
 • Kom langs aan boord op een woensdag of zaterdag.
 • Bel met Pim Janse (team coördinator) 06 – 15252691 [wo. & za. 09:00 – 15:00 uur]

Wij hechtenveel waarde aan gelijkwaardigheid en diversiteit. Je gender, etniciteit, afkomst en of je wel of geen beperking hebt, maakt niet uit voor je kansen. Wij willen een museum zijn met oog voor de mens en de verschillen in de samenleving, een plek waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn.

Maritiem Museum Rotterdam ism
Stichting Rotterdamse Graanelevator