Astronaut André Kuipers blijft langer in Maritiem Museum

Bezoekers van het Maritiem Museum Rotterdam kunnen astronaut André Kuipers langer tegenkomen dan verwacht. Dit maakt het museum bekend op de Dag van de Internationale Ruimtevaart. Sinds begin 2017 is André Kuipers de virtuele gids in de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’. Hij begeleidt bezoekers door de werelden van wetenschappers aan boord van VOC-schepen. Wegens succes is deze expositie verlengd t/m 3 maart 2019.

In ‘Expeditie Knappe Koppen’ ontdekken bezoekers welke eigenschappen hen tot een ontdekkingsreiziger maken. Met gevaar voor eigen leven verkenden wetenschappers aan boord van VOC-schepen in de 17e eeuw de wereld, als echte avonturiers. Hun onderzoek leidde tot inzichten waar we vandaag de dag nog steeds op varen. De familietentoonstelling duikt in het verleden, maar het Maritiem Museum kijkt samen met hedendaagse ontdekkingsreiziger André Kuipers ook vooruit. Zo vertelt hij over toekomstig onderzoek naar uithoeken van het heelal. Met hightech telescopen luisteren wetenschappers daar naar sterren en planeten.

Een meivakantie vol technisch vernuft
Het Maritiem Museum staat in de meivakantie, van 28 april t/m 6 mei, helemaal in het teken van technische hoogstandjes. Op 1 en 2 mei is onderzoeksinstituut MARIN te gast. In hun simulator beleven museumbezoekers, hoe het is om aan het roer van een sleepboot te staan in de Rotterdamse haven. Of zien ze, hoe een reddingsboot het water induikt als medewerkers van een boorplatform zichzelf in veiligheid moeten brengen. Ook valt in de ‘Offshore Experience’ de wereld van energiewinning op zee te ontdekken. Vergeet ook niet op het Maritiem Museum te stemmen voor de BankGiro Loterij Museumprijs bij de speciale stembalie. Dit jaar heeft deze prijs het thema ‘techniek’.

Hét techniekmuseum van Nederland?
Het Maritiem Museum maakt kans om museum van het jaar te worden. Het museum strijdt t/m 8 mei om de BankGiro Loterij Museumprijs 2018. De stem is aan het publiek, nadat een vakjury het Maritiem Museum heeft genomineerd vanwege de ‘combinatie van hedendaagse technieken met op aansprekende wijze gepresenteerde historische collecties […]. Het museum weet een zeer divers publiek te trekken en slaagt erin techniek toegankelijk te maken voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking.’

De familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ met André Kuipers is te zien t/m 3  maart 2019 in het Maritiem Museum Rotterdam. Het hele programma voor de meivakantie is te vinden op www.maritiemmuseum.nl/activiteiten/meivakantie. Stemmen voor de Museumprijs: www.museumprijs.nl/genomineerden/maritiem-museum