17.12.16

Moeilijker dan man op de maan zetten

Stel je voor dat er geen elektriciteit zou zijn. Hoe gaat de televisie aan? Hoe laad je je mobiel op? En wat als er geen gas zou zijn om te koken of geen benzine voor je auto? Zonder deze energie kunnen we ons leven nauwelijks meer voorstellen. Een derde van onze energie uit olie, gas en wind wordt gewonnen op zee. Offshore dus. Het werken op zee is bepaald niet gemakkelijk. Het is zelfs moeilijker dan een man op de maan zetten.

Windkracht 10. Haal jij die heli binnen?

De Offshore Experience is een uitdagende zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind en andere bronnen. Met een veiligheidshesje aan en een helm op je hoofd stapt jong (8+) en oud aan boord van een platform midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt je zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten je zien waar ze toe in staat zijn.

Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en in simulaties ervaar je zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Wie lukt het bijvoorbeeld om als marshaller een helikopter naar het platform te begeleiden? Om bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen? Om de meest geschikte locatie voor een windmolen op zee te vinden?

Tot 3 km onder water

Een lift brengt je naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. Stem op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 8-jarige basisschoolleerling?