Schip Ahoi! Ben jij werkzaam geweest in de maritieme industrie of weet je er gewoon veel van en lijkt het je leuk deze kennis in te zetten bij het Maritiem Museum Rotterdam? Of heb je interesse voor geschiedenis en heb je ervaring met het werken in een bibliotheek of archief? En ben je daarnaast ook nog eens ordelijk, klantgericht en computervaardig? Dan is deze vrijwilligersvacature jou op het lijf geschreven!   

Bij het Maritiem Museum Rotterdam ontdekken bezoekers de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ze gaan mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Bezoekers luisteren naar verhalen, bewonderen topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doen mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar de museumbezoekers op historische schepen en kranen beleven hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

Onze bibliotheek herbergt een van de grootste maritieme collecties van Nederland en maakt integraal onderdeel uit van het museum. De kennis en informatie die hier worden bewaard en verzameld, bieden verdieping op onze enorme collectie en de onderwerpen die in tentoonstellingen worden belicht. Ook biedt de bibliotheek informatie op talloze andere maritieme thema’s en onderwerpen. Om onze bezoekers de gelegenheid te geven hiervan kennis te nemen en te profiteren, worden de openingstijden van onze bibliotheek met ingang van januari 2022 verruimd zodat we van dinsdag tot en met vrijdag open zijn voor bezoek.

Het museum wordt ondersteund door een groot team van enthousiaste vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn werkzaam in álle geledingen van de organisatie.
Dankzij hen houden wij de vaart erin! Om de bezetting van de bibliotheek te versterken, zijn we op zoek naar:

Bibliotheekmedewerkers (op vrijwillige basis)

Dus klopt jouw hart sneller voor de maritieme wereld en ben je tenminste een dag per week beschikbaar, dan zijn we op zoek naar jou! De werkzaamheden bestaan vooral uit:

> bezoekers ontvangen, te woord staan en wegwijs maken in de studiezaal, de online catalogus en de bibliotheekcollectie;
> vragenstellers telefonisch te woord staan;
> toezicht houden op de bezoekers en de bibliotheekcollectie;
> het terugplaatsen van boeken en tijdschriften en het op orde houden van de bibliotheek;
> voorkomende bibliotheekwerkzaamheden, zoals kastcontrole;
> het voorbereiden van antwoorden op schriftelijke informatievragen op collectie- en maritiem-historisch terrein;
> het doorverwijzen (indien nodig) van bezoekers naar onze specialisten;
> het zelfstandig online via internet opsporen en raadplegen van beschikbare en collectie-relevante informatie en informatiebestanden;
> het raadplegen van ons collectie-informatiesysteem Adlib.

Baliediensten duren op werkdagen van 10.00 tot 13.30 uur en van 13.30-17.00 uur. Vrijwilligers dienen tenminste twee dagdelen (of één hele dag) per week beschikbaar te zijn. De bibliotheek is voor bezoekers ook geopend op maandag in de vakantieperiodes.

Wat bieden wij:

Tijdens de inwerkperiode in december wordt een meerdaagse training georganiseerd om bibliotheekmedewerkers op te leiden en in te werken. Je leert de bibliotheekcollectie kennen, als ook globaal de voorwerpencollectie en het vragenpatroon van bezoekers. Ook brengen we je de fijne kneepjes bij van ons collectieinformatiesysteem Adlib.

In eerste instantie ga je aan de slag met een ervaren collega om op den duur je taken zelfstandig te kunnen uitvoeren. Na de inwerkperiode bestaat de bemensing van de bibliotheek uit 2 vrijwilligers ondersteund door een vaste medewerker van de sector Collecties op de achtergrond, die in huis is.

Er heerst een open cultuur en een inspirerende, informele omgeving met fijne teamgenoten op een bijzondere werkplek in een actief en druk bezocht museum. Je ontvangt een vrijwilligersovereenkomst en een vrijwilligers-, of een reiskostenvergoeding. Je bent via het museum verzekerd tegen ongevallen.

Ook profiteer je van alle voordelen die het werken bij het Maritiem Museum Rotterdam met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld onze borrels (kerst- , verjaardags-, herfstborrel en de haringparty), gratis toegang tot het museum voor jou, je partner en/of je kinderen, kortingen (op huur van schepen, op kosten voor kinderfeestjes, horeca en shop), excursies (zowel intern als extern) en opleidingen. 

Kom jij ons team versterken?

Wij hechten veel belang aan gelijkwaardigheid en diversiteit. Je gender, etniciteit, afkomst en of je wel of geen beperking hebt, maakt niet uit voor je kansen. Wij willen een museum zijn met oog voor de mens en de verschillen in de samenleving, een plek waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn.

Mail je reactie, voorzien van curriculum vitae, naar vrijwilligerszaken@maritiemmuseum.nl.
Wil je meer weten over deze vrijwilligersvacature, dan neem je contact op met onze Vrijwilligerscoördinator, Renée den Breems op 010 4029220 of per mail: r.denbreems@maritiemmuseum.nl.

Graag tot snel!