Nieuwe expositie met Boijmans Van Beuningen

Kunstwerken van wereldniveau met een maritiem verhaal: dat is de insteek van de nieuwe tentoonstelling ‘Maritieme Meesterwerken’, die voorjaar 2021 opent in het Maritiem Museum. Samen met Museum Boijmans Van Beunigen stelden we een expositie samen met werken uit beide collecties. 

De verhalen achter de kunstwerken worden in de expo verteld vanuit maritiem én kunsthistorisch perspectief. Deze vorm draagt bij aan een mooie wisselwerking: bezoekers kijken naar de schilderijen vanuit het gezichtspunt van zowel de kunsthistoricus als de maritiem historicus. Dat levert verrassende inzichten op en zorgt voor een interessante meerwaarde ten opzichte van andere tentoonstellingen. ‘Spiegeling’ is een rode draad in de tentoonstelling, iets dat ook blijkt uit de vormgeving van Studio Parade. Teksten worden bijvoorbeeld gespiegeld weergegeven en kunstwerken op een soortgelijke manier naast elkaar gehangen. 

Leerzaam proces

‘Maritieme Meesterwerken’ geeft een prachtig overzicht van de maritieme beeldende kunst van de zestiende eeuw tot nu. Conservator Irene Jacobs is trots op het - enorme - project. “Toen duidelijk werd dat Boijmans Van Beuningen de deuren voor een aantal jaren zou sluiten, wilde het museum graag exposeren bij Rotterdamse collega’s. Dat werd ‘Boijmans bij de buren’, een samenwerking met acht instellingen, waar wij natuurlijk graag deel van wilden uitmaken.”

Dat gebeurde. Voor de tentoonstelling werkte Jacobs samen met conservator Friso Lammertse van Boijmans. Jacobs: “Samen hebben we een groslijst gemaakt van werken uit de beide collecties, die in aanmerking kwamen. In een projectgroep hebben we vervolgens keuzes gemaakt voor de expositie. De uiteenlopende werken zijn in thema’s onderverdeeld, die elkaar in onderlinge combinaties versterken.”

In de expo zijn straks negen tijdvakken te ontdekken, die elkaar deels overlappen. Ieder tijdvak heeft een thema, zoals ‘Middeleeuwse scheepvaart’, ‘Van zeil naar stoom’, ‘Wereldhaven Rotterdam’ of ‘Arm en rijk’. Ook is er een speciaal kabinet ingericht met werken van kunstenaar Willem van de Velde de Oude. Daarin zijn originele penschilderijen van zijn hand uit de collectie van het Maritiem Museum te bewonderen en originele tekeningen uit de collectie van Boijmans.

“Na de selectie van de werken begon het traject om alles tip-top in orde te maken voor de expo,” legt Jacobs uit, “de veiligheid te regelen en bijvoorbeeld de vormgeving van de tentoonstelling door te nemen. Dat proces is boeiend, soms uitdagend, maar vooral heel leerzaam.”

Maritieme parels

De getoonde werken zijn allemaal maritieme meesterwerken, elk op hun eigen manier. Ze zijn kwalitatief van een topniveau. Zo is onder meer een werk van de vermaarde kunstschilder Jeroen Bosch te zien. Jacobs: “Het is fantastisch dat dit schilderij nu in het Maritiem Museum hangt. Dat is overigens niet de enige parel in de expo: naast Bosch is ook werk van de wereldberoemde schilder Willem van de Velde de Jonge te bewonderen, uit de collectie van Boijmans.”

De coronacrisis gooide wel enige roet in het eten. Irene Jacobs: “We waren al een eind op weg met de voorbereidingen en de expo zou in oktober openen. Maar speciale acrylaatplaten uit Italië, die gebruikt zouden worden voor de vormgeving, konden niet geleverd worden, waardoor de noodzakelijke proefopstelling in het water viel. Ook sloten sommige depots, waardoor we niet bij alle werken konden komen. De opening moest uitgesteld worden, maar gelukkig is er een nieuwe datum om naar uit te kijken!”

"Door de samenspraak tussen beide collecties ontstaat verdieping"

 “Ik vind het heel bijzonder dat onze eigen kunstwerken zusterlijk schitteren naast die van Boijmans Van Beuningen,” gaat Jacobs verder. “Er is ook veel modern werk in deze tentoonstelling opgenomen - ook in onze collectie zijn ongeëvenaarde moderne kunstwerken te vinden. Door de samenspraak tussen de twee musea zal een prachtige verdieping ontstaan, die het publiek vanaf februari 2021 kan bewonderen.” 

Dit artikel verscheen in het najaar 2020 nummer van ons relatiemagazine 'Vaart!' 


Foto: La maison du pêcheur, Varengeville - Claude Monet (Collectie Boijmans Van Beuningen)