27.03.20

Museumactiviteiten voor thuis

Het museum is dicht, de school ook nog even en je mag nog niet met alle vriendjes buiten spelen… wat nu? Nou, wij hebben alles uit de kast gehaald om je de komende tijd lekker bezig te houden.

Proefjes doen en bedenken

Hou jij van dingen uitproberen? Lekker aan de slag en dan kijken wat er gebeurt… super spannend! We hebben een paar leuke proefjes voor je op een rij gezet. Proefjes waar je energie van krijgt en die je gewoon thuis kunt doen. De proefjes gaan over duurzame energiewinning, want dat hebben we nodig nu, en in de toekomst. Wie heeft het beste idee voor duurzame energiewinning op zee? In het museum hebben wij ieder jaar een wedstrijd hierover voor basisscholen, technasia, universiteiten en bedrijven. Hoe kan je energie opwekken, wat is daarvoor nodig en hoe veel energie heb je dan uiteindelijk opgewekt? Allemaal belangrijke zaken als je wilt dat je computer het blijft doen, je kamer verwarmd is als het buiten koud is, en je eten gekookt kan worden. Misschien heb je zelf wel een idee hoe we duurzaam energie kunnen winnen? Ook je hersenen moeten regelmatig oefenen om fit te blijven. Dus, doe je mee?

Proefje 1 Maak je eigen broeikaseffect > 
Proefje 2 Maak een zonnemolen >
Proefje 3 Maak een watermolen >

Spelend leren

Ook met een spel kan je van alles leren. Zo heeft Professor Plons een kwartet spel over de haven gemaakt die je met je zus, broer en ouders of verzorgers kan spelen. Wie weet het meeste over de haven? Jij, of toch je mamma of broer? Ook kun je een memory spel uitprinten om thuis te spelen als je kwartetten moeilijk vindt. Zoek de juiste schepen bij elkaar en leer gelijk waarvoor ze gebruikt worden.

De verhalen van Professor Plons en zijn vrienden

Na al dat nadenken vertelt Professor Plons graag wat hij en zijn vrienden allemaal hebben meegemaakt op hun reizen over zee. Leun maar lekker achterover en lees of luister naar de verhalen van Joris Lutz en Bram Klein. Veel plezier!

Professor Plons is zoek > (Ook als audioboek>)
Professor Plons en de verdwenen container >
Professor Plons op de Noordpool >

Topstukjes: kinderen kleuren voor Rotterdam!

Kleuren is ook altijd heel fijn om te doen en daarom hebben we ook een kleurplaat van Professor Plons en zijn vrienden die je kan inkleuren, maar je kan natuurlijk ook je eigen tekening maken voor Professor Plons of voor alle mensen in Rotterdam. We vinden het wel leuk om te zien hoe de tekening of de kleurplaat is geworden. Ja, we willen er zelfs een tentoonstelling van alle tekeningen maken. Een tentoonstelling die iedereen die langs het museum loopt kan zien.
Doe je mee? Stuur dan je tekening naar: Maritiem Museum, t.a.v. Professor Plons, Leuvehaven 1, 3011 EA Rotterdam. Heb je geen postzegel in huis? Dan mag je hem ook mailen naar Professor Plons: professorplons@maritiemmuseum.nl 

Natuurlijk maak je ook kans op een leuke prijs. Dus schrijf je naam, adres of e-mailadres en je leeftijd op de achterkant van de tekening. Wie weet, ben jij de gelukkige winnaar!

Kleurplaat Professor Plons

LEKKER KOKEN

Uit eten gaan zit er even niet in, maar dat wil niet zeggen dat je niet lekker kunt eten. De chefkok van ons museumcafé 'Het Lage Licht' deelt graag de lekkerste recepten met je:

Captainsdinner >
Viskroketjes >