31.10.19

de nieuwste uitvinding van the Ocean Cleanup is te zien in de Maritiem Museum Haven

Deze winter hebben we een bijzonder gast in de Maritiem Museum Haven: de ‘Interceptor’. Dit is de nieuwste uitvinding van The Ocean Cleanup, de Nederlandse non-profit organisatie die geavanceerde technologieën ontwikkelt om de oceanen van de wereld van plastic te ontdoen. Ruim vier jaar werkten Boyan Slat en zijn team in het geheim aan de ontwikkeling van deze nieuwe installatie, die ontworpen is om plastic uit rivieren te verwijderen. Na onderzoek van The Ocean Cleanup, blijkt dat 1000 rivieren wereldwijd verantwoordelijk zijn voor maar liefst 80% van het plastic dat jaarlijks de oceaan inspoelt. Door het plastic probleem bij de bron aan te pakken, vóór het de oceanen bereikt, werkt The Ocean Cleanup verder aan de missie om in 2040 het plastic in de oceanen voor 90% te hebben verwijderd. De ‘Interceptor’ ligt verankerd in een rivier en haalt met een transportband afval naar binnen waar het in één van zes containers wordt gestort, die een gezamenlijke capaciteit van 50 m3 hebben. Het plastic wordt door de stroming via een barrière naar de installatie geleid. De installatie is aangedreven door zonne-energie en kan 50- tot 100 duizend kilo plastic per dag vangen.

De 'Interceptor' aan het werk in Maleisië