Nederland is een echt waterland en waar water is, wonen mensen op het water. Maar wat drijft ze om op het water te gaan wonen en hoe leef je op een woonboot? Is het klein? Word je zeeziek? En wat gebeurt er als je de wc doortrekt?

Wonen op water – de passie van woonbootbewoners

Nederland telt ruim 20.000 waterbewoners. Ze wonen in historische schepen, opgeknapte binnenvaartschepen, ruime watervilla’s of klassieke woonarken. Sommigen van ons associëren de bewoners met armoedzaaiers, anderen met alternatieve vrijbuiters, maar stiekem zijn we allemaal jaloers op de vrijheid die zij hebben gevonden.

In deze familietentoonstelling (8+) vertellen acht bewoners wat hen drijft om op het water te wonen en geven je een kijkje in hun leven. Aan de hand van speciaal voor de expositie gebouwde modellen van verschillende woonschepen en waterwoningen ontdek je met welke uitdagingen een waterbewoner dagelijks te maken heeft. Waar komt de post? Wat als je je sleutel laat vallen? En hoe zet je je meubels zo neer dat de boot niet zinkt? Combineer je bezoek met een familiewandeling en gluur binnen bij échte woonbootbewoners in de museumhaven.

Highlights uit de tentoonstelling