Ervaar in ‘Dealen met Drugs’ de keiharde wereld van drugshandel in de Rotterdamse haven (adviesleeftijd 14+). Penoza-schrijfster Chris Westendorp schreef het script voor deze expo waarin jij als bezoeker zélf de hoofdrol speelt. Geld is de grote verleider en stelt jou voor onmogelijke dilemma’s.

Waar trek jij de lijn?

De meeste drugs komen via de Rotterdamse haven onze samenleving in. In ‘Dealen met Drugs’ word je geconfronteerd met heftige keuzes, schokkende feiten, cijfers en de impact van drugshandel.

Wat zou jij doen als havenmedewerker, douanebeambte, dealer of rechter? Ga jij voor meer controle in de haven of kies je voor snelheid en winst? Pak jij die 3.000 euro voor het uitlenen van je toegangspas tot de containerterminal? Makkelijk verdiend als je daar normaal drie maanden voor moet werken. Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan? Ga de confrontatie aan met reële kwesties uit de Rotterdamse drugswereld.

Al eeuwen big business

Drugshandel levert onvoorstelbaar veel geld op. De VOC had dit in de 17e eeuw al vroeg in de gaten en bezat niet voor niets het monopolie op de Nederlandse opiumhandel. Na het faillissement van de VOC nam de Nederlandse staat dit zonder schroom over. Pas met de Opiumwet in 1919 wordt drugs illegaal en blijkt deze handel een ideale voedingsbodem voor een ondergrondse economie. Tegenwoordig is een kilo coke bij aankomst in de Rotterdamse haven zo’n 25.000 euro waard en eenmaal op straat verdubbelt deze prijs nog eens.

Rotterdamse penoze

Jaarlijks wordt er zo’n 250 ton cocaïne in Europa geconsumeerd. Hoeveel er via de Rotterdamse haven wordt geïmporteerd, is niet bekend. Bijna dagelijks lezen we er wel over maar weinigen weten welke complexe wereld hierachter schuilgaat. Een wereld die steeds grimmiger en meedogenlozer wordt en zich steeds meer vermengt met de bovenwereld.

Aan deze belevings-expo werkten onder meer de douane, zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo) én ex-dealers mee uit de Rotterdamse havenstad.

“De handel in drugs is keihard, meedogenloos en zo goed als ongrijpbaar. Maar het grote geld lonkt en de verleiding moeilijk te weerstaan. Goed om dit zelf eens te ervaren, deze penoze is dichterbij dan je denkt.” - Penoza-schrijfster Chris Westendorp

"In Dealen met Drugs wordt een immens probleem op een knappe wijze inzichtelijk gemaakt. De scenes zijn absoluut levensecht. Het getuigt van lef om de complexe wereld van drugshandel op deze manier te laten zien" - Misdaadjournalist John van den Heuvel 

 'Dealen met Drugs' is te zien t/m 30 oktober 2022.