In de tentoonstelling 'Brainwaves' worden vijf actuele Nederlandse maritieme innovaties getoond en de successen en de tegenslagen van het ontwikkelproces uiteengezet.  

Het bruist van de energie in de maritieme industrie! Er borrelen in Nederland allerlei innovatieve ideeën op die de sector veiliger, sneller of goedkoper kunnen maken. Maak kennis met vijf hedendaagse maritieme innovaties in de scheepvaart en scheepsbouw. En ontdek welke brainwaves nodig zijn om van een briljant idee een briljant product te maken. De innovaties varieren van een inklapbare container tot een systeem waarmee je met magneten kunt aanmeren.

Onmisbare innovaties zou je denken. Toch lopen alle innovaties ergens in het ontwikkelproces tegen uitdagingen aan, die te maken hebben met financiering, timing of bijvoorbeeld wetgeving. Er is dus heel wat doorzettingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap vereist om een innovatie uiteindelijk succesvol op de markt te brengen. En over wat voor innovaties hebben we het in 2050? Allerlei knappe koppen, creatieve breinen en visionairs lieten hun gedachten hierover gaan.

Burgemeester Aboutaleb: "Ik denk dat 3-D printing de haven helemaal zal veranderen. Het maakt innovatieve productie dicht bij huis mogelijk en dat heeft consequenties voor de maakindustrie én de containeroverslag".

Deze tentoonstelling is een co-productie met Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw. Het NISS verleent op verzoek financiële ondersteuning aan projecten met een innovatief maritiem onderwerp en bestaat nu 100 jaar.

Highlights uit de tentoonstelling