BEGELEIDE LES VOOR VMBO klas 1 en 2 

Jongeren enthousiasmeren voor toekomst in techniek

Zonder energie kunnen we niet leven. Onze computers staan de hele dag aan, we verwarmen onze huizen, kijken tv en kunnen geen seconde zonder onze mobiele telefoon. We hebben steeds meer behoefte aan energie. Om aan die groeiende vraag te voldoen, winnen we ook energie op zee. Offshore, dus. Nederlandse bedrijven worden wereldwijd gevraagd voor complexe high tech offshore-projecten onder de meest extreme omstandigheden. Hoe plaats je immers een windmolen op zee? Hoe boor je naar olie en gas op 7 km diepte. Hoe winnen we onze energie duurzamer? Uitdagingen waarvan de oplossing ligt in de handen en hoofden van de jongeren van nu. Het onderwijsprogramma inspireert jonge mensen voor een baan of opleiding in de techniek en creëert zo de denkers en de doeners van onze toekomst. 

Het programma bestaat uit 3 onderdelen: 

Offshore Experience

Leerlingen gaan in de 'Offshore Experience' mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Ze wanen zich door een 360 graden filmprojectie en special effects aan boord van een platform op zee. In opdracht van de manager van het offshore platform (gespeeld door acteur Martin van Waardenberg) worden ze door de personeelsmanager onderworpen aan een aantal interactieve spellen om te onderzoeken of ze talent hebben voor een baan als boormeester, kraanmachinist, windmolenspecialist of helikopterpiloot. De leerlingen ontdekken hoe energie op zee gewonnen wordt en denken mee over de energiewinning van morgen. De wind op zee is altijd hard en de golven metershoog. Durven jullie het aan?

Ontwerpworkshop Mad Science

Naast het bovenstaande programma op de 'Offshore Experience' kunnen leerlingen onder leiding van een enthousiaste workshopleider van Mad Science zelf aan de slag. In het technieklokaal aan boord van een museumschip in de museumhaven onderzoeken de leerlingen wat de beste manier is om de vervuiling op zee aan te pakken. Tevens maken ze kennis met verschillende nieuwe, duurzame manieren om energie op te wekken op zee.

Bliksemstage bij maritiem bedrijf 

Het derde onderdeel van het techniekprogramma is een Bliksemstage bij een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. Hier krijgen leerlingen een uniek kijkje in de high tech maritieme wereld van vandaag en de innovaties van morgen. In kleine groepjes bezoeken de jongeren een bedrijf waar ze ook echt de handen uit de mouwen mogen steken op verschillende afdelingen. Van de laswerkplaats tot de administratie. Leerlingen zijn hierdoor beter in staat een gerichte keus te maken voor een sector of vervolgopleiding. De bliksemstage kan op een andere dag plaatstvinden dan het bezoek aan de tentoonstelling en de workshop. 

De programma onderdelen worden respectievelijk begeleid door een professionele museumdocent, een instructeur van Mad Science en een begeleider uit de maritieme industrie.