06.01.20

DE SOEP HEBBEN WE, MAAR WIE HEEFT DE BALLEN OM HET OP TE LOSSEN?

Op vrijdagavond 24 januari om 20:00u organiseert het Maritiem Museum een talkshow over de plastic soep. Drie innovatieve maritieme organisaties vertellen wat zij doen om dit mondiale probleem op te lossen. Project Engineer Rivers, Jasper van Eijk, van The Ocean Cleanup, vertelt over de 'Interceptor'. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat, sinds enkele maanden te gast in de Maritiem Museum, verwijdert plastic uit de rivieren voordat het de oceaan bereikt. 'The Great Bubble Barrier' is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door middel van luchtbubbels. Francis Zoet, vertelt hoe ze samen met twee vriendinnen op het idee kwamen en hoe het er inmiddels voor staat, sinds hun uitvinding ook echt in bedrijf is genomen. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over de veelbewogen ontstaansgeschiedenis van de ‘WasteShark’. Met zijn uitvinding, geïnspireerd door de walvishaai (Whale Shark), haalt hij plastic uit de haven van Rotterdam.

Wat gebeurt er met al dat plastic?

Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? In het tweede deel van deze avond laten Rotterdamse innovatieve initiatieven zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken. Creatief directeur, Frans Taminiau, van Community Plastics laat zien hoe ze huishoudelijk plastic samen met wijkbewoners verwerken tot waardevolle producten. Ramon Knoester, CEO en oprichter van  Recycled Island, laat zien hoe ze plastic in de Rotterdamse haven verzamelen en het weer teruggeeft in vorm van groene drijvende eilanden om zo de biodiversiteit in de haven te bevorderen.

Een aan plastic verslaafde zeemeermin?

De talkshow wordt omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Janssen, die samet met lirerair talent en zanger Michaël Brijseen een voorproefje geven van de sprookopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een, aan plastic verslaafde, zeemeermin.

Soep met ballen

Deze toepasselijke versnapering wordt deze avond verzorgd door ‘Groenten zonder grenzen’. Een initiatief dat overgebleven voedingsmiddelen verzamelt om zo gratis, gezonde en toegankelijke feestmaaltijden aan te kunnen bieden.

Tickets zijn nu online te koop

Tickets voor de talkshow over de 'plastic soep met ballen' zijn nu te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets 
Studenten, Vrienden van het museum, sponsoren en partners van het museum krijgen gratis toegang. Vooraf aanmelden via rsvp@maritiemmuseum.nl