24.01.20

De plastic soep hebben we, maar wie heeft de ballen om het aan te pakken?

De avond werd ingeleid door Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid in Rotterdam en Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum.

Onder leiding van moderator Samantha Coleridge kon het publiek luisteren, vragen stellen en hun kennis testen in de quiz ‘waterzooi’.

The Ocean Cleanup

Jasper van Eijk, projectingenieur bij het rivierteam van The Ocean Cleanup, vertelde over de ‘Interceptor’ de nieuwste uitvinding van Boyan Slat en zijn team. Drie van deze installaties zijn reeds aan het werk en de vierde is tijdelijk te gast in de Maritiem Museum Haven. Uiteindelijk wil The Ocean Cleanup in maar liefst 1000 van de meest vervuilende rivieren in de wereld het plastic verwijderen.

The Great Bubble Barrier

Francis Zoet is Co-founder en Chief Technology Officer (CTO) bij The Great Bubble Barrier, vertelde hoe zij samen met twee vriendinnen op het idee kwam en en hoe die nu, in de praktijk, aan het werk is in Amsterdam. The Great Bubble Barrier is een bellenscherm dat plastic in rivieren stopt en afvangt, voordat het de zee in zou stromen.

WasteShark

Richard Hardiman is de oprichter en CEO van RanMarine Technology, een ervaren bedrijfsleider, directeur en start-up oprichter afkomstig uit Zuid-Afrika. Hij ontwikkelde de Wasteshark. Een veelzijdige drone die niet alleen plastic ‘opeet’ maar tegelijkertijd ook gegevens verzamelt over de waterkwaliteit.

Community Plastic en UniBrick

Frans Taminiau is een zelfstandig industrieel ontwerper die meerdere ondernemingen heeft opgericht. Onder andere startte hij een project genaamd Community Plastics, bedoeld om lokaal plastic te recyclen naar relevante producten voor de buurt. Ook heeft hij samen met architect Rushabh Chheda ‘UniBrick’ opgericht. Zij maken blokken van recycled plastic. Met het blok willen ze de plastic vervuiling èn het tekort aan betaalbare goede huizen in ontwikkelingsgebieden aanpakken.

CLEAR RIVERS

Ramon Knoester, van oorsprong architect, is de oprichter van CLEAR RIVERS en initiatiefnemer van Recycled Park Rotterdam. Binnen CLEAR RIVERS vecht Ramon voor schone wateren op alle affectieve manieren met opschoonacties, de plaatsing van Plasticvangers, educatie, bewustwording programma’s en met het recyclen van het herwonnen drijfvuil tot waardevolle nieuwe producten.

Een aan plastic veslaafde zeemeermin

De talkshow werd omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Janssen, die samen met literair talent en zanger Michaël Brijs een voorproefje gaf van de sprookopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een, aan plastic verslaafde, zeemeermin.