Maritiem Museum organiseert talkshow over oplossingen voor plastic soep

Op vrijdagavond 24 januari om 20.00u organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow over het mondiale probleem van de ‘plastic soep’ en vertellen The Ocean Cleanup, The Great Bubble Barrier en ‘WasteShark’ wat zij doen om dit op te lossen. Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? Rotterdamse innovatieve maritieme initiatieven laten zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken. Tickets zijn nu te koop.

Gedurfde maritieme innovaties als deel van de oplossingen voor de plastic soep

Op vrijdagavond 24 januari om 20:00u organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow over de plastic soep en vertellen drie innovatieve maritieme organisaties in het Maritiem Museum wat zij doen om dit mondiale probleem op te lossen. Project Engineer Rivers, Jasper van Eijk, van The Ocean Cleanup, vertelt over de 'Interceptor'. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat, sinds enkele maanden te gast in de Maritiem Museum, verwijdert plastic uit de rivieren voordat het de oceaan bereikt. 'The Great Bubble Barrier' is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door middel van luchtbubbels. Francis Zoet, vertelt hoe ze samen met twee vriendinnen op het idee kwamen en hoe het er inmiddels voor staat, sinds hun uitvinding ook echt in bedrijf is genomen. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over de veelbewogen ontstaansgeschiedenis van de ‘WasteShark’. Met zijn uitvinding, geïnspireerd door de walvishaai (Whale Shark), haalt hij plastic uit de haven van Rotterdam.

De soep hebben we, maar wie heeft de ballen om het op te lossen?

Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? In het tweede deel van deze avond laten Rotterdamse innovatieve initiatieven zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken. Creatief directeur, Frans Taminiau, van Community Plastics laat zien hoe ze huishoudelijk plastic samen met wijkbewoners verwerken tot waardevolle producten. Ramon Knoester, CEO en oprichter van Recycled Island, laat zien hoe ze plastic in de Rotterdamse haven verzamelen en het weer teruggeeft in vorm van groene drijvende eilanden om zo de biodiversiteit te bevorderen in de haven.

"Het Maritiem Museum vertelt het verhaal van de impact van de maritieme wereld op ons leven, vroeger, vandaag en morgen. Met deze talkshow brengen we (Rotterdamse) maritieme innovaties bij elkaar en nodigen we uit tot een debat over mogelijke oplossingen voor plastic soep. We hopen hiermee verdere innovaties te stimuleren. Het zou mooi zijn als we onze bezoekers, waaronder hopelijk veel studenten, maritiem experts en technici, inspireren tot verder onderzoek." - Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum Rotterdam

Een aan plastic verslaafde zeemeermin?

De talkshow wordt omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Janssen, die samet met literair talent en zanger Michaël Brijs een voorproefje geven van de sprookopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een, aan plastic verslaafde, zeemeermin.

Tickets zijn nu online te koop

Tickets voor de talkshow over de 'plastic soep met ballen' zijn nu te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets 
Studenten, Vrienden van het museum, sponsoren en partners van het museum krijgen gratis toegang.