Nieuwe kansen voor een maritiem icoon

Graanelevators bepaalden ruim 70 jaar het stadsbeeld van Rotterdam. Vandaag zien we echter nog slechts één exemplaar aan onze skyline. De Stadsgraanzuiger 19 is verbonden met de ziel van Rotterdam, maar als we nu niet in actie komen, zal dit historisch erfgoed verloren gaan.

Wind, weer en haar turbulente geschiedenis hebben hun tol geëist van dit bijzondere museale object. Met een omvangrijk restauratieproject brengen wij de elevator de komende vier jaar weer terug in de staat die zij verdient en geven we het verhaal van innovatie een permanente plek in ons museum. Maar daarvoor hebben we uw hulp nodig!

Renovatie Stadsgraanzuiger 19

Fase 1 richt zich op het hoognodige onderhoud en het finetunen van de details rondom de restauratie. In 2020-2022 focussen we op de fysieke restauratie waarbij technische optimalisatie voorop staat. Een periode waarin veel energie maar ook financiële middelen gaan zitten. In 2022-2023 wordt de presentatie aan boord en de kade gerealiseerd met een duidelijke einddoel: de 150e verjaardag van het Maritiem Museum in 2024. Vanaf 2024 zal de Stadsgraanzuiger veilig, werkend en op een moderne manier haar verhaal vertellen. Afgemeerd aan een nieuwe steiger, direct naast het in 2020 te openen Leuvepaviljoen, krijgt Rotterdam er een icoon van de stad bij.

Begroting van formaat

Een project van deze omvang kent ook een begroting van aanzienlijke omvang. De totale kosten zijn begroot op € 2.730.000. De restauratie betreft het grootste deel van de investering, ruim € 2.025.000. De Vlaamse overheid neemt 80% van deze specifieke kosten voor haar rekening. Maar het restant van het benodigde bedrag voor zowel de restauratie, maar ook de presentatie aan boord, de schoolprogramma’s, het belangrijke aspect van kennisborging en bijvoorbeeld de kosten voor de werving van nieuwe vrijwilligers moet gerealiseerd worden door een mix van eigen investeringen, bijdragen van fondsen, bedrijven en particulieren.

Uw steun is welkom!

Helpt u mee om de Stadsgraanzuiger 19 door te geven aan volgende generaties? Elke bijdrage is welkom en draagt bij aan de realisatie van dit bijzondere project. Voor een bedrag vanaf € 2.500 is uw naam straks te lezen op de Stadsgraanzuiger. U kunt uw gift ook oormerken of gezamenlijk met anderen bijdragen aan een specifiek onderdeel van de begroting. Neem bijvoorbeeld de restauratie van de koekoek (€ 10.000) of de vervaardiging van instructiefilms (€ 30.000). Wij lichten u graag de diverse mogelijkheden toe in een persoonlijk gesprek.

Graanelevator Maritiem Museum