18.05.18

BankGiro Loterij Museumprijs 2018

Het Maritiem Museum heeft de Museumprijs 2018 gewonnen! Als enige Rotterdamse genomineerde streden we, van 3 april t/m 8 mei, tegen het Geofort en Science Centre Delft. De ontlading was groot, toen op vrijdag 18 mei de cameraploeg van Koffietijd binnenviel om ons te verrassen met het goede nieuws.

Na een strijd van vijf weken liet het Maritiem Museum de andere genomineerden achter zich. Er is een recordaantal van 113.500 stemmen uitgebracht, waarvan 42.477 (37,4%) op het Maritiem Museum. Niet eerder verzamelde een genomineerde zoveel stemmen. We mochten de titel ‘Museum van het Jaar 2018’ en een cheque van € 100.000 in ontvangst nemen. Directeur Frits Loomeijer kon zijn geluk niet op: “Wat geweldig! Dat we genomineerd werden door de vakjury én nu ook nog zoveel stemmen hebben gekregen van het publiek, is ongelooflijk. We zijn hier ontzettend blij mee.”

Wat doen we met het prijzengeld?
Het prijzengeld gaan we besteden aan een interactieve werkplaats in de museumhaven, waar smeden, monteurs en timmerlui de handen uit de mouwen steken. Nieuwsgierige bezoekers kunnen daar zelf aan de slag met de maritieme ambachten van vroeger en nu. De werkplaats komt in een nieuw paviljoen dat komend jaar gebouwd wordt aan de Leuvehaven. Het brengt de oude en nieuwe haven samen: een unicum in Rotterdam.

Felicitaties en persaandacht
Het nieuws dat het Maritiem Museum de Museumprijs heeft gewonnen, ontging de media niet. Een greep uit de persaandacht:

Kijk het Koffietijd-item van het verrassingsbezoek terug (21 mei '18) >
Bekijk de reportage die AD maakte >

Lees het artikel in de Volkskrant of NRC Handelsblad >

Tussenstand van 24 april: het blijft spannend!
Op dinsdag 24 april maakte de BankGiro Loterij de tussenstand bekend in een persbericht. "De koploper heeft op dit moment 38,4 procent van de stemmen, nummer twee 34 procent, gevolgd door de nummer drie met 27,6 procent."

Een enthousiaste vakjury
Het thema van de Museumprijs 2018 is ‘techniek’. Wij voelen zich extra thuis in deze categorie sinds de opening van de ‘Offshore Experience’, onze techniekeducatieprogramma's en alle bedrijvigheid in de recent vernieuwde museumhaven. De vakjury van de Museumprijs loofde onze ‘combinatie van hedendaagse technieken met op aansprekende wijze gepresenteerde historische collecties […]. Het museum weet een zeer divers publiek te trekken en slaagt erin techniek toegankelijk te maken voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking.’