27.08.18

dit weekend laatste historische rondvaarten

De ijsbreker 'Christiaan Brunings' is dit weekend te gast bij het Maritiem Museum voor de laatste historische rondvaarten van het seizoen! Dit stoomschip is een varend monument dat normaal is te bewonderen aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Het schip is in opdracht van Rijkswaterstaat in 1900 gebouwd als ijsbreker, maar met de voor die tijd luxe inrichting deed het ook dienst als directieschip. Die dubbelfunctie was een puur praktische ingeving. Waarom zou je een ijsbreker het grootste deel van het jaar werkeloos laten liggen? Het schip is vernoemd naar Christiaan Brunings, een Nederlands waterbouwkundige, die wordt gezien als de grondlegger van Rijkswaterstaat.

Vaar je mee met deze ijsbreker?

IJsbrekers bestaan al sinds de 17de eeuw. Op tekeningen van toen zijn ze te zien: door soms wel twintig paarden voortgetrokken, houten schepen met een oplopende boeg en een platte steven met ijzerbeslag. Telkens wordt de boeg iets op het ijs getrokken, waarna het ijs breekt onder het gewicht. Door de jaren heen is aan dit principe weinig veranderd, alleen kregen de ijsbrekers meer pk's.

Snel tickets kopen want vol=vol!

Datum: 1 en 2 september
Tijd: 12:45u
Kosten: €12,50, €7,50, €2,50

Bestel je kaarten snel online