De soep hebben we, maar wie heeft de ballen om het op te ruimen?

20:00u opening door Bert Boer, Algemeen directeur Maritiem Museum en Arno Bonte, Wethouder Duurzaamheid.

 

Moderator Samantha Coleridge

Samantha Coleridge is arts, actrice, moderator en presentatrice bij lokale, regionale en nationale tv-zenders. Ze is de afgelopen jaren bekroond met een Talent Award en is door de VPRO geselecteerd als een van de zeven programmamakers met een eigen tv-format.

Jasper van Eijk van de The Ocean Cleanup

Jasper van Eijk, van The Ocean Cleanup, studeerde engineering bij TU Delft en maritieme techniek bij Rotterdam Mainport Institute. Hij studeerde af bij Ampelmann Operations en ging daarna aan het werk bij Heerema. Sinds februari 2019 werkt hij bij The Ocean Cleanup als projectingenieur bij het rivierteam. Zijn rol is om technologie te ontwikkelen voor oplossingen die bijdragen aan onze ambitie om de 1000 meest vervuilende rivieren in de wereld van plastic te reinigen. Met een achtergrond in maritieme technologie houdt Jasper zich bezig met de maritieme (natte) interfaces van de ontwerpprocessen.

Francis Zoet van The Great Bubble Barrier

Francis Zoet is Co-founder en Chief Technology Officer (CTO) bij The Great Bubble Barrier. Op Universiteit Utrecht heeft ze een MSc in Sustainable Development behaald. Voordat ze haar eigen bedrijf begon werkte ze voor verschillende duurzaamheid en energie gerelateerde bedrijven. Daarnaast houdt ze van zeilen, maar zag regelmatig plastic afval in het water. Met vrienden begon ze na te denken over een oplossing. In 2015 startten ze The Great Bubble Barrier, een bellenscherm dat plastic in rivieren stopt en afvangt, voordat het de zee in zou stromen. Francis werkt aan de verdere productontwikkeling van de Bubble Barrier en de implementatie van nieuwe projecten. Ze streeft ernaar om wereldwijd zoveel mogelijk Bubble Barriers te installeren en meer bewustwording over het plastic probleem te bereiken.

Richard Hardiman van de WasteShark

Richard Hardiman is de oprichter en CEO van RanMarine Technology. Hij is een ervaren bedrijfsleider, directeur en start-up oprichter afkomstig uit Zuid-Afrika. In 2016 begon hij aan zijn meest. ambitieuze project tot nu toe. Het ontwikkelen van een watergedragen drone dat plastic afval verwijdert uit havens en rivieren, in een poging om de plastic vervuiling van de oceanen te verminderen. De drone, genaamd WasteShark, wordt geproduceerd in Rotterdam en wordt wereldwijd geëxporteerd naar onder andere Amerika, Verenigde Arabische Emiraten, India, Duitsland en Zuid-Afrika. De WasteShark is veelzijdig:  niet alleen ‘eet’ de drone het plastic op maar tegelijkertijd verzamelt het gegevens over de waterkwaliteit.

Muzikaal intermezzo

De talkshow wordt omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Janssen, die samen met lirerair talent en zanger Michaël Brijs een voorproefje geven van de sprookopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een, aan plastic verslaafde, zeemeermin. Sprookopera Undine is een wonderbaarlijke, muzikale vertelling met een nieuw geschreven, Engelstalig libretto en nieuw gecomponeerde muziek in een mix van hedendaags klassiek, pop, elektronica en videokunst.

Frans Taminiau van Community Plastics en UniBrick

Frans Taminiau studeerde op TU Delft en heeft daarna, als zelfstandig Industrieel ontwerper, meerdere ondernemingen opgericht. In 2014 heeft hij onder andere een project gestart genaamd Community Plastics, bedoeld om lokaal plastic te recyclen naar relevante producten voor de buurt. Daarnaast ontwikkelde hij daarvoor ook design objecten om het materiaal in een beter daglicht te zetten. In oktober 2018 benaderde Architect Rushabh Chheda (TU Delft, 2018) hem met zijn ontwerp voor een bouwblok. Na het maken van een prototype hebben ze UniBrick opgericht om met het blok de plastic vervuiling èn het tekort aan betaalbare goede huizen in ontwikkelingsgebieden op te lossen.

Ramon Knoester van CLEAR RIVERS

Met een achtergrond als architect zet Ramon Knoester zich, sinds 2014, in om te voorkomen dat drijfvuil de zeeën en oceanen bereikt. Hij houdt zich bezig met het opvangen van plastic vervuiling in rivieren en het duurzaam hergebruiken tot nieuwe producten. Ramon is oprichter van CLEAR RIVERS en initiatiefnemer van Recycled Park Rotterdam. Binnen CLEAR RIVERS vecht Ramon voor schone wateren op alle affectieve manieren met opschoonacties, de plaatsing van Plasticvangers, educatie, bewustwording programma’s en met het recyclen van het herwonnen drijfvuil tot waardevolle nieuwe producten.