Maritiem Festival tijdens de Wereldhavendagen

Dit weekend zijn wij gratis toegankelijk en allebei de dagen open van 10:00-17:00u.

Zaterdag 7 en zondag 8 september

Entreehal

Wie ontwerpt de snelste boot?

Maak je eigen boot van recycled materiaal en test hem in een van de watergoten. Bouw jij de snelste boot? Welke aanpassingen doe je om de boot nog sneller te laten varen? Je krijgt 15 minuten de tijd om je boot te bouwen en te testen. Na afloop mag je de boot mee naar huis nemen.
Tijden: 11:00-12:00, 13:30-14:30 en 15:00-15:45u

Demonstratie Havenschilderijen

Paul Kerrebijn is een schilder en illustrator die graag de Rotterdamse haven schildert. Dit weekend laat hij je zien hoe hij aan het werk gaat en hoe de industriële objecten uit de haven uiteindelijk lieve havengezichten worden op het schildersdoek. Tijden: 10:00-11:00 en 14:00-16:00u.

Kade

Speurtocht voor kids

Wist je dat in de museumhaven dieren en letters verstopt zitten? Kun jij ze allemaal vinden? Er is een speurtocht voor de allerkleinsten én voor kinderen die al kunnen lezen. De speurtocht is te koop bij de kassabalie voor € 2,- (voor kinderen met een Jeugdvakantiepaspoort is de speurtocht gratis).

Maritieme schrijvers en filosofen

10:00-17:00u
Schrijvers, striptekenaars en filosofen nemen je mee in maritieme verhalen over de haven van nu. Wat gebeurt er daar allemaal diep in de haven, ver van de stad? Kom langs in de tent aan de kade voor het hele verhaal. 

Workshop striptekenen

Verschillende keren tussen 11:00 en 16:00u
Altijd al je eigen strip willen tekenen? Doe dan mee met een workshop striptekenen. De workshop wordt gegeven door striptekenaars de 'Mannetjesmakers' van het nieuwe stripboek 'Code Goud' over het wel een wee in de Rotterdamse haven. Waar gaat jouw strip over?

Varen met bestuurbare bootjes

10:00-17:00
Wil je zelf ooit kapitein worden? Loop dan bij modelbootvereniging Neptunus langs en oefen je stuurkunsten alvast met een modelbootje in hun bassin.

Schilder je droom

10:00-17:00u
Kinderdromen gedragen door de wind. Zeilschepen varen de hele wereld over, ieder met hun eigen missie, maar ook om kinderdromen uit te laten komen.
Kinderen schilderen over de hele wereld en schrijven hun gedachten over de toekomst van onze planeet en de oceanen op afgedankte zeilen. Dit weekend mogen kinderen bij het Maritiem Festival hier ook aan meedoen. De zeilen zijn afkomstig van tallship Morgenster, die je ook kunt bezoeken.  Van de geschilderde zeilen worden tassen gemaakt , de zogenaamde 'dromendragers'. 

Op en Over

11.00 tot 16.00u
De ‘op en over’ werd vroeger op de havenvakschool gebruikt om te oefenen met het hijsen van lading. Nu mag jij aan de slag!

Locomotor

11:00-16:00u
Maak op de kade een ritje met onze rangeerlocomotief. Weet je waarom hij ook wel Sik genoemd wordt? De fluit klinkt net als een mekkerende geit.

Demonstraties

10:00-17:00u
Diverse demonstraties van touwslaan, paling roken, hout snijden en klassieke dieselmotoren.

OP HET WATER

Fluisterboot varen

Zaterdag en zondag 11:00-16:00u
Vaar met onze fluisterboot door de Maritiem Museum Haven en het Maritiem District en ontdek de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Afvaart ieder heel uur (duur 45 min). Kosten € 5,- p.p. (kinderen t/m 3 jaar gratis)

Muziekboot

Reinier Sijpkens met zijn muziekboot is een echte ‘watermuzikant’. Met zijn muziekboot ‘de Notendop ’brengt hij de hele zondag klassieke muziek in het decor van de Maritiem Museum Haven. Op zondag om 15:00u is er een publieksconcert in de entreehal van het museum en om 16:30u in de museumhaven.

welkom aan boord bij deze Gastschepen

Tallship ‘Morgenster’

10:00-17:00u
Tallship de ‘Morgenster’ is te gast, een tweemaster met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren zijn dit weekend aan boord en vertellen de bezoekers graag meer over hun opgedane ideeën.

'Duurzaam Jacht Ya’

10:00-17:00u
De ‘Ya’ was het eerste jacht dat zonder fossiele brandstoffen de wereld rond zeilde. Dit duurzame jacht vaart energieneutraal: het wekt zelf stroom op met waterdynamo’s. Schipper Peter Hoefnagels laat je ervaren hoe simpel fossielvrij varen is. Wil je zelf energie opwekken?

Er is nog meer te zien

10:00-17:000u
Stoombaggermolen Friesland ligt weer in de haven, klassieke jachten, sleepboten en opduwers zijn te gast. Én natuurlijk is ook de eigen collectie schepen en kranen toegankelijk voor het publiek en is de Graanelevator onder stoom. Welkom aan boord!