Maritiem Festival tijdens de Wereldhavendagen

Dit weekend zijn wij gratis toegankelijk en allebei de dagen open van 10:00-17:00u.

 

Zaterdag 7 en zondag 8 september

Entreehal

Workshop striptekenen

11:00-16:00
Altijd al je eigen strip willen tekenen? Doe dan mee met een workshop striptekenen. De workshop wordt gegeven door echte striptekenaars, die je kan vertellen hoe je een goede strip maakt. Waar gaat jou strip over?

Kade

Speurtocht

Wist je dat in de museumhavendieren en letters verstopt zitten? Kun jij ze allemaal vinden? Er is een speurtocht voor de allerkleinsten én voor kinderen die al kunnen lezen. De speurtocht is te koop bij de kassabalie voor € 2,- (voor kinderen met een Jeugdvakantiepaspoort is de speurtocht gratis).

Maritieme schrijvers

10:00-17:00u
Schrijvers, striptekenaars en filosofen nemen je mee in maritieme verhalen over de haven van nu. Wat gebeurt er daar allemaal diep in de haven ver van de stad? Kom langs in de tent aan de kade voor het hele verhaal.

Varen met bestuurbare bootjes

10:00-17:00
Wil je zelf ooit kapitein worden? Loop dan bij modelbootvereniging Neptunus langs en oefen je stuurkunsten alvast met een modelbootje in hun grote bassin.

Op en Over

11.00 tot 16.00u
De ‘op en over’ werd vroeger op de havenvakschool gebruikt om te oefenen met hijsen. Nu mag jij aan de slag!

Locomotor

11:00-16:00u
Maak op de kade een ritje met onze rangeerlocomotief. Weet je waarom hij ook wel Sik genoemd wordt? De fluit klinkt net als een mekkerende geit.

Demonstraties

10:00-17:00u
Diverse demonstraties van touwslaan, paling roken, hout snijden en klassieke dieselmotoren.

OP HET WATER

Fluisterboot varen

Zaterdag en zondag 11:00-16:00u
Vaar met onze fluisterboot door de Maritiem Museum Haven en het Maritiem District, afvaart ieder heel uur (duur 45 min). Kosten € 5,- p.p. (kinderen t/m 3 jaar gratis)

Gastschepen

Tallship ‘Morgenster’

10:00-17:00u
Tallship de ‘Morgenster’ is te gast, een tweemaster met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren zijn dit weekend aan boord en vertellen de bezoekers graag meer over hun opgedane ideeën.

Duurzame jacht ‘Ya’

10:00-17:00u
De‘Ya’ was het eerste jacht dat zonder fossiele brandstoffen de wereld rond zeilde. Dit duurzame jacht vaart energieneutraal: het wekt zelf stroom op met waterdynamo’s. Schipper Peter Hoefnagels laat je ervaren hoe simpel fossielvrij varen is. Wil je zelf energie opwekken?

Er is nog meer te zien

10:00-17:000u
Stoombaggermolen Friesland ligt weer in de haven, klassieke jachten, sleepboten en opduwers. Natuurlijk is ook de eigen collectie schepen en kranen toegankelijk voor het publiek dit weekend. Welkom aan boord!