Al 100 jaar een venster op de haven

Maritiem Museum Rotterdam presenteert tentoonstelling over Spido


Rotterdam, 19 maart 2019 - Vanaf zaterdag 8 juni maken bezoekers in de tentoonstelling ‘Venster op de haven’ in het Maritiem Museum Rotterdam kennis met rederij Spido. Dit Rotterdamse fenomeen, dat ooit is begonnen als pendeldienst voor zeelieden, biedt zijn passagiers al precies 100 jaar een blik op de steeds veranderende haven van Rotterdam. De tentoonstelling is te zien tot en met september 2020. 

Kleurrijke personages

In de tentoonstelling kijken bezoekers letterlijk door vensters naar de steeds veranderende haven van Rotterdam. Ze reizen van de twintiger jaren naar de periode van wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren ’60 naar de toekomst. Ze ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden over de haven, scheepsmodellen, meubelstukken, kleding, foto’s en andere unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido. Ze ontmoeten kleurrijke personages uit elke tijd zoals kapitein Ferwerda die al 45 jaar voor Spido vaart en Selma Droogleever die, net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip. Voor de een zal de tentoonstelling een feest van herkenning zijn, voor de ander een kijkje achter de schermen van een Rotterdams icoon dat zijn koers de afgelopen eeuw steeds weer heeft weten aan te passen aan nieuwe omstandigheden en veranderde behoeften van de passagiers. 

Voordelig combineren

Bezoekers kunnen voordelig een bezoek brengen aan de tentoonstelling in het Maritiem Museum én een rondvaart maken met Spido door een combinatieticket kopen. De tickets zijn verkrijgbaar via de websites van het Maritiem Museum en Spido. 

100 jaar Spido

Rotterdam heeft de afgelopen 100 jaar nogal wat meegemaakt. De stad heeft zich ontwikkeld van grauwe werkstad tot bruisende trekpleister voor een steeds toenemend aantal toeristen. Spido speelde steeds in op de omstandigheden. Zo zag oprichter en havenbaron Daniel George van Beuningen in 1919 bemanning van zeeschepen die vaak lang moest wachten om aan wal te komen en startte een pendeldienst. Na de komst van vliegveld Waalhaven in 1920 verzorgde Spido vanaf 1922 een vaste bootverbinding en vervoerde al snel ook heel veel dagjesmensen die het vliegveld wilden bekijken. De oorlogsjaren waren zwaar, maar toen Rotterdam zich na de oorlog herstelde, konden toeristen dit van dichtbij aanschouwen tijdens de zogenaamde ‘wederopbouwvaarten’. De haven verplaatste zich van het centrum naar de rand van de stad. Spido zag kansen: toeristen vergaapten zich, op het dek van steeds luxere rondvaartschepen, aan de imposante haven die in sneltreinvaart uitgroeide tot de grootste van de wereld. Dit jubileumjaar presenteert Spido zijn nieuwste schip om voorbereid de toekomst tegemoet te varen.