Experts geven zeldzame kijk in Rotterdamse drugshandel  

Debat 11 april: wordt Rotterdam een narcostad?


De wereld van drugshandel via de Rotterdamse haven is keihard, meedogenloos en vrijwel ongrijpbaar. Is Rotterdam op weg om een narcostad te worden zoals in Mexico? Op donderdag 11 april organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow rondom de tentoonstelling 'Dealen met Drugs' in samenwerking met de Europese Commissie. Een war-on-drugs-fotograaf, ex-crimineel en expert van internationale opsporingsdienst Eurojust vertellen hun ontluisterende verhaal en laten zien voor welke onmogelijke dillemma's ze dagelijks staan.

Panel van experts

Een panel van experts van o.a. Zeehavenpolitie, Openbaar Ministerie, Douane, Havenbedrijf, Universiteit Utrecht, preventieorganisatie YOUZ en Fairtrade Cocaine vult de sprekers aan en stelt kritische vragen. Zowel museumbezoekers als professioneel geintereseerden zijn welkom op de talkshow inclusief bezoek aan de tentoonstelling 'Dealen met Drugs' en een kopje 'zuivere' koffie van de Heilige Boontjes.  

Onmogelijke dilemma’s

Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne gebruikt. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Sommigen beweren zelfs dat Rotterdam afglijdt in de richting van een narcostad zoals in Mexico. Tijdens de talkshow discussiëren de sprekers over hoe groot de problemen in Rotterdam zijn. En wat zijn de dilemma’s waarmee havenmedewerkers, rechters, dealers en politie dagelijks worstelen? Gaan zij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Blijven ze op het rechte pad of bezwijken ze voor het grote geld? Gaan ze voor strikter beleid of is legaliseren de oplossing? 

Oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten

Oorlogsfotograaf en cultureel antropoloog Teun Voeten onderzoekt al vanaf 2009 het drugsgeweld in Mexico en legde de schrijnende maatschappelijke ontwrichting in krachtige beelden vast. Afgelopen jaar promoveerde hij aan de universiteit van Leiden met een proefschrift  over het Mexicaanse drugsgeweld. Momenteel analyseert hij in opdracht van de stad Antwerpen de drugsproblematiek, die vergelijkbaar is met Rotterdam. 

Ex-crimineel Wilfred Kols 

Wilfred Kols weet alles van verleidingen en dilemma’s op het gebied van drugs. Op jonge leeftijd raakte hij verslaafd aan coke. Hij gebruikte, maar dealde zelf ook. Hij incasseerde geld voor onderwereldorganisaties en schuwde geweld hierbij niet. In de drugshandel geldt meestal 'once you're in, there is no way out'. Toch wist Kols uit het criminele circuit te ontsnappen en zijn leven een andere inhoud te geven.

Cecilia Thorfinn van Eurojust

Grijp je in bij een witwasactie in Nederland of stel je het uit om een van de machtigste criminele netwerken ter wereld op te rollen? Voor dit dilemma stond internationale opsporingsorganisatie Eurojust. Cecilia Thorfinn geeft een zeldzame kijk in de gecoördineerde actie door justitiële en opsporingsdiensten in Nederland, Italië, Duitsland en België tegen crimineel samenwerkingsverband ‘Ndrangheta’. Er werden in totaal 90 mensen gearresteerd en er is 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en bijna 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen.  

Meer informatie en tickets

De talkshow vindt plaats op donderdag 11 april om 20.00 uur in het Maritiem Museum Rotterdam (inloop vanaf 19.30 uur) en kost € 17,50 per persoon inclusief consumptie van de Heilige Boontjes en bezoek aan de tentoonstelling 'Dealen met Drugs'. Studenten hebben gratis toegang, maar moeten wel een ticket bestellen via www.maritiemmuseum.nl/tickets

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persuitnodiging


Pers is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de talkshow op 11 april om 20.00 uur in het Maritiem Museum Rotterdam. Meld u aan via voorlichting@maritiemmuseum.nl of neem contact op met Judith Freijser, T: 010 402 92 42/ 0624 993 233. 

Download HR persfoto’s van de expo ‘Dealen met Drugs’ in de perskamer op www.maritiemmuseum.nl/pers