PRESIDENT-DIRECTEUR SHELL NEDERLAND OPENT OFFSHORE EXPERIENCE  

Eerste tentoonstelling in Nederland over energiewinning op zee

 

Midden in de wereldwijde overgang naar een CO neutraal energiesysteem opent het Maritiem Museum Rotterdam op vrijdag 16 december de Offshore Experience. Het startsein wordt gegeven door Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, het grootste energiebedrijf van ons land. De Offshore Experience is de eerste tentoonstelling in Nederland over de offshore-industrie. Hollands glorie van onze tijd, maar tegelijk onbekend en soms onbemind bij het grote publiek. Het Maritiem Museum brengt hier in samenwerking met meer dan 50 toonaangevende bedrijven uit de offshore en maritieme sector voorgoed verandering in én inspireert kinderen vanaf 8 jaar voor een toekomst in techniek. De Offshore Experience is vanaf zaterdag 17 december te zien voor publiek. 

Bezoekers wanen zich op zee en 3 km onder water
In de Offshore Experience gaan jonge en volwassen bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met een veiligheidshesje aan en een helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore platform midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en door simulatiespellen ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, windturbinespecialisten en helikopterpilotenhun spectaculaire werk op volle zee weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. De vraag voor de toekomst is niet of we nog dieper kunnen boren of onder nog moeilijkere omstandigheden, want dat kan. Maar hoe kan het duurzamer? Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 8-jarige basisschoolleerling? De Offshore Experience is een ontwerp van Kossmann.DeJong, een internationale ontwerpstudio voor tentoonstellingsontwerpen en interieurarchitectuur.  

Meer dan vijftig partners
Naast het ontwikkelen van de tentoonstelling rekt het museum de grenzen op van de Nederlandse maritieme erfgoedcollectie door offshore toe te voegen aan zijn verzamelbeleid. Het doet uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de offshore sector in samenwerking met de Erasmus Universiteit en zet een innovatieve koers uit op het gebied van techniekeducatie en projectfinanciering. Meer dan vijftig toonaangevende bedrijven uit de offshore sector en vele fondsen financieren 2/3 van het project en dragen bovendien bij in de vorm van kennis en collectie.

Erwin Kooij, CEO Peterson SBS: “We zijn trots op onze sector en dat mogen we het publiek wel eens laten zien.”

Jan Peter Klaver, CEO Heerema Marine Contractors: “De Offshore Experience is een unieke kans om jonge mensen op een uitdagende manier te enthousiasmeren voor techniek.”

Uitdagend leslokaal
De Offshore Experience is tevens te programmeren als onderwijslocatie voor basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs en studenten van het Scheepvaart en Transport College. Daarmee vormt de tentoonstelling de basis van een nieuw op te zetten techniek-educatieprogramma in het museum dat aansluit op het Nationaal Techniekpact 2020. Overheid en sociale partners markeren met dit pact een langjarige aanpak om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen.  

Kerstvakantie waar je energie van krijgt
De kerstvakantie in het Maritiem Museum staat in het teken van de Offshore Experience en de zoektocht naar energie. Bezoekers verlichten de dansvloer met de energie die hun dans-moves opwekken, versturen een kerstgroet naar een werknemer offshore en luisteren naar muziek van Mr Funkel. Kinderen experimenteren met energie onder leiding van de gekke wetenschapper van Mad Science, bouwen een systeem van pijpleidingen door het museum en ontwerpen hun eigen windmolen. En wie heeft genoeg energie om de kerstverlichting aan te fietsen? Meer informatie over data en tijden is te vinden op de website.

De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en krijgt elk jaar een update.

Het Maritiem Museum bedankt de partners van de Offshore Experience voor hun financiële en inhoudelijke bijdrage:

Bedrijven: 
Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V., IRO, Royal IHC, Huisman, Heerema Marine Contractors, Tideway Offshore Solutions, SBM Offshore N.V., Bluewater Energy Services B.V., Wärtsilä Netherlands B.V., Allseas Group S.A., Seaway Heavy Lifting,Oranje-Nassau Energie B.V., Teijin Aramid B.V., Saab Seaeye Ltd., JB Systems, MARIN, Jumbo, Smulders Group, Peterson, ENGIE E&P Nederland B.V., HSM Offshore B.V., GustoMSC B.V., TOS Netherlands B.V., STC-Group, Vroon B.V., Navingo B.V., Volker Staal en Funderingen B.V., Van Beest B.V, RedWave BV, Nature Group, RH Marine Netherlands B.V., Gunneman Group IMO, VSTEP B.V., InterDam B.V., Sif Group B.V., Viking Life-Saving Equipment B.V., Hydac B.V., Primo Marine, Falck, Intramar Insurances, Batenburg Mechatronica B.V., Dräger Nederland B.V., Halliburton B.V., International Paint (Nederland) B.V. onderdeel van AkzoNobel, Scheepvaartkrant, AncoferWaldram Steelplates B.V., Bureau Veritas Marine Netherlands B.V., Stemat B.V., Koninklijke Niestern Sander Scheepsbouw B.V.,Fugro N.V., IHC Hytec B.V., Rederij Groen, TNO, Ulstein Design & Solutions B.V., CHC Helicopters Netherlands B.V.

Fondsen: 
BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, Stichting VSBfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, G.Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Ondersteuningsfonds N.I.S.S., Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, Van Cappellen Stichting, Erasmusstichting, Stichting Swart-van Essen, Directie der Oostersche Handel en Rederijen, Dorus Rijkers Fonds, Stichting Job Dura Fonds, Janivo Stichting, Stichting Doelwijk, Van der Mandele Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, STOER, NSGK,Stichting Physico, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Stichting Blindenhulp, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden.