lezing 30 juni: Pieter Heerema over solo zeilrace rond de wereld

Op vrijdag 30 juni om 20:00 uur vertelt Pieter Heerema in het Maritiem Museum Rotterdam over zijn deelname aan de zwaarste zeilwedstrijden in de wereld de ’Vendée Globe’. Als eerste Nederlander ooit deed hij mee en bereikte hij de finish van deze non-stop solo zeilwedstrijd rond de wereld. Een ongelofelijke prestatie van deze 65-jarige zeilende offshore topman. Heerema vertelt deze avond over de ontberingen, de eenzaamheid, de successen en de teleurstellingen tijdens deze onvoorstelbaar zware race.

No Way Back
 “Ben je ergens aan begonnen dan moet je het ook afmaken” aldus Pieter Heerema. 
Na 50.000 kilometer finisht hij als 17de in de ‘Vendée Globe’ met zijn zeilboot IMOCA 60 genaamd 'No Way Back’. Uitgeput maar tevreden zet hij na 116 dagen voet aan wal in de haven van Les Sables–d’Olonne. Heerema noemt deze race niet alleen ‘onvoorstelbaar zwaar’ maar hij noemt het ook een 'thuisrace', omdat alle grote kapen die hij moest ronden dankzij Nederlanders hun naam hebben gekregen.

Vendée Globe
De Vendée Globe is een non-stop, solo zeilrace rond de wereld waarbij de zeilers geen hulp van buitenaf mogen krijgen. Met start en finish in Frankrijk is de route simpel gezegd het oversteken van West naar Oost van de Indische, de Stille en de Atlantische oceaan, waarbij de drie beroemdste kapen (de Goede Hoop, Leeuwin en Hoorn) aan bakboord gehouden moeten worden. Het is een race van uitersten. De zeilers moeten extreme weers- en zeecondities trotseren zoals hoge- en lagedrukgebieden, veranderlijke winden, hoge golven, slagregens, sneeuw en hagel, kou, hitte en de Doldrums (windstiltes). Het is een nautisch avontuur dat wreed kan zijn. In de afgelopen acht edities (de race vindt eens in de vier jaar plaats) is slechts iets meer dan de helft van de vloot erin geslaagd de race te voltooien. De geschiedenis van de Vendée Globe wordt gekenmerkt door mastbreuken, afgebroken kielen, medische noodsituaties, omgeslagen boten, aanvaringen en gewoon domme pech. Een aantal van de vertrekkers gaat vol voor het wedstrijdresultaat, voor de overige zeilers is het volbrengen van de tocht het hoogste doel.

Pieter Heerema
Net als elke zeiler heeft Pieter Heerema een speciale band met het water en de zee. Zowel zijn intensieve wedstrijd zeilen als zijn professionele leven hebben hem altijd nauw bij de zee betrokken gehouden. Al in zijn jongensjaren voelde Pieter zich aangetrokken door het water en in die tijd tekende en bouwde hij allerlei bootjes. Op het water voelde hij zich op zijn gemak. Nu op 65-jarige leeftijd had Heerema met zijn competitieve instelling de lat voor zichzelf weer erg hoog gelegd, het volbrengen van de Vendée Globe 2016-2017, aan boord zijn ‘No Way Back’.

Kaartverkoop
De lezing van Pieter Heerema over zijn zeilrace rond de wereld vindt plaats op vrijdag 30 juni om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en kost €11,50 per persoon inclusief twee consumpties. Studenten betalen €7,50 op vertoon van studentenpas. Alle kaarten zijn online te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets. De lezing is gratis voor onze Vrienden, Begunstigers, Patroons, Business Club Partners en Sponsoren van het Maritiem Museum.Voor wie deze avond Vriend wordt is de lezing gratis inclusief een vriendenlidmaatschap tot het einde van het jaar voor maar € 25,-.