NIEUWE EXPO MET ANDRÉ KUIPERS:

EXPEDITIE KNAPPE KOPPEN


Bezoekers geven de ontdekkingsreiziger in zichzelf de ruimte

Vanaf 30 maart is in het Maritiem Museum ‘Expeditie Knappe Koppen’ te zien (8+). In deze nieuwe familietentoonstelling ontdekken bezoekers welke kenmerken ze nodig hebben om net zo’n avontuurlijke onderzoeker te worden als André Kuipers en vier knappe koppen uit ons scheepvaartverleden. André Kuipers laat zich van een nog onbekende kant zien als hij op zoek gaat naar overeenkomsten met het karakter van zijn voorgangers. Ook geeft hij zijn visie op de toekomst.

Uit nieuwsgierigheid bestudeert iedereen wel eens een plant of insect van dichtbij. Sommigen trekken de wereld in om avonturen te beleven in onbekende oorden. Er schuilt in iedereen wel een avontuurlijke onderzoeker. Maar waarmee maak je het verschil? Met gevaar voor eigen leven trokken vier avonturiers, Maria Merian, Peter Kolbe, Georg Everhard Rumphius en Jan Huygen van Linschoten, de wereld in aan boord van schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) én die van de West-Indische Compagnie. Dankzij hun doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en eindeloze ambitie veranderde het wereldbeeld van de Europeaan en leidde hun onderzoek tot inzicht en kennis waar we vandaag de dag nog steeds op varen. Onze 21e-eeuwse ontdekkingsreiziger is André Kuipers, wiens liefde voor ruimtevaart onder meer ontstond uit voorliefde voor de VOC. In de tentoonstelling typeert André zichzelf aan de hand van de kenmerken van zijn voorgangers én blikt hij vooruit op de toekomst:

“Het lijkt me geweldig als de mens in de toekomst naar Mars kan gaan, een reis van negen maanden. Dat is even lang als de mens in de Gouden Eeuw per schip onderweg was van Nederland naar Azië!”

Welke wereld ontdek jij? 
In Expeditie Knappe Koppen gaan kinderen samen met hun ouders op ontdekkingsreis. Met de vraag ‘Welke wereld ontdek jij?’ wandelen de onderzoekers in spé bijvoorbeeld tussen de Hottentotten in Afrika in een levensgrote kijkdoos. Ze bestuderen onder meer insecten uit Suriname en moeten hun hersen laten kraken om tijdens de expeditie het raadsel te ontrafelen waarmee avonturiers kans maken op een live ontmoeting met André Kuipers.

Ons wereldbeeld nu en in de toekomst
Het baanbrekend onderzoek van de vier wetenschappelijke avonturiers, is belangrijk geweest voor ons huidige beeld van de wereld. De zelfverzekerde Maria Merian ging op expeditie naar Suriname om allerhande insecten en planten vast te leggen en gaf daarmee bekendheid over de metamorfose van rups tot vlinder. Verzamelaar Georg Everhard Rumphius liet zich niet tegenhouden door zijn blindheid, waardoor we tot op heden een ongeëvenaarde kennis hebben over de flora en fauna van Ambon. Als de nieuwsgierige Jan Huygen van Linschoten zijn Itinerario, vol informatie over landen, steden en onbekende volkeren, niet had geschreven dan was de VOC wellicht veel minder snel opgericht en succesvol geworden. En wanneer Peter Kolbe zich niet kritisch had opgesteld tegenover de gevestigde mening over de Hottentotten in Zuid-Afrika, dan hadden wij wellicht nog steeds geloofd dat niet alle mensen hetzelfde zijn. In hoeverre ons wereldbeeld in de toekomst verandert: André Kuipers lanceert hierover zijn ideeën en zet het publiek hiermee aan het denken.

Wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp in samenwerking met de Erasmus Universiteit en het Corpus Christi College in Oxford  vormde de basis voor de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’.