Vette visserstruien in het Maritiem Museum

Nieuwe tentoonstelling speelt in op brei-trend

Op de plek waar vroeger de zalmafslag was ontdekken bezoekers vanaf 20 juni in de tentoonstelling Vette Visserstruien hoe het vissersleven het ontwerp van de visserstrui bepaalde en hoe deze trui tot op de dag van vandaag een mode-item is.

 

Een klassieker
Wie heeft onlangs geen nieuwe trui gekocht bij een modeketen, zelf gebreid in het breicafé om de hoek of laten breien door je door de wol geverfde oma. Truien zijn sinds de jaren twintig van de vorige eeuw een onderdeel van het modebeeld en zijn bovendien vaak geïnspireerd op de maritieme wereld. Denk maar aan de Bretonse trui of de kabeltrui. Bovendien maakte de brei-trend de trui deze winter nog populairder. Dit is de aanleiding voor het Maritiem Museum om een tentoonstelling te maken over de visserstrui.

 

Inspirerende expo
We tonen in Vette Visserstruien honderd truien uit heel Nederland met een enorme diversiteit aan decoraties. De visserstruien uit regio Rotterdam zijn met hun rijke patronen, motieven en details de mooiste.Daarom krijgen de truien uit Pernis, Charlois, Vlaardingen, Scheveningen en Katwijk een centrale rol. De tentoonstelling is geïnspireerd op het boek van textieldeskundige Stella Ruhe, die op basis van oude foto’s van vissers met hun kenmerkende truien teltekeningen maakt waarmee de truien opnieuw worden gebreid. Met schilderijen en scheepsmodellen van onder andere Mesdag en historische foto’s en filmpjes uit de topcollectie van het Maritiem Museum, doet de tentoonstelling het leven van de vissers uit de doeken. In Vette Visserstruien wordt ook vanuit het heden naar de visserstrui gekeken. Het Maritiem Museum heeft hiervoor modestudenten van de Willem de Kooning Academie benaderd. Zij lieten zich inspireren door de visserstrui en het vissersleven. Dit leidde tot vet coole ontwerpen, waarvan de beste een te zien zijn in de tentoonstelling te zien.

 

Ieder stadje een ander…
Vissers waren de eersten die de trui als bovenkleding gingen dragen tijdens hun werk. Niet omdat ze dit mooi vonden, want ondanks het harde en vuile werk met de vette vis wasten zij hem nooit. Vissersplaatsen vormden gesloten gemeenschappen met elk hun eigen unieke patronen in de visserstrui. Deze patronen werden van generatie op generatie doorgegeven in de gemeenschap. Op deze manier kon je altijd herkennen waar de visser vandaan kwam. Uit bijgelovigheid breiden hun vrouwen vaak talismannen in de trui, zoals een godsoog, in de hoop op een behouden vaart voor hun man. De omstandigheden waar de vissers tijdens hun werk mee te maken hadden, bepaalden het ontwerp. Zo is de borstpartij vaak het rijkst versierd met dicht geweven patronen om in de gure koude de longen te beschermen tegen een longontsteking. Ook de korte mouwen waren handig. Daardoor hoefden de vissers hun mouwen niet op te stropen.

 

De tentoonstelling Vette Visserstruien is te zien van 20 juni tot en met 22 november 2015.


In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Maritiem Museum Rotterdam, een wereld die je raakt!