Geen paasontbijt zonder de scheepvaart

Nieuwe expo vertelt wat elke Nederlander over zijn eten moet weten 

Het Maritiem Museum Rotterdam viert tijdens dit paasweekend, van 4 t/m 6 april, de opening van de familietentoonstelling ‘De wereld op je bord’. Bezoekers van 4 tot 100 jaar ervaren, in een expositie om van te watertanden, dat het zonder de scheepvaart maar een karige boel zou zijn op ons bord.


Hollandser dan stamppot en koffie kan het niet worden, denken veel mensen. Toch brachten ontdekkingsreizigers de aardappel ooit mee uit Zuid-Amerika, komen boerenkool en andijvie meer dan de helft van het jaar per schip uit het buitenland en hebben we ons dagelijkse bakkie leut te danken aan brutale scheepslieden die de koffieplant vanuit Jemen naar onze voormalige kolonie Indonesië smokkelden. Veel producten zijn zó Nederlands geworden, dat we ons vaak niet meer realiseren dat maar liefst negentig procent van al het eten op ons bord vanuit de hele wereld per schip naar Nederland is gekomen.

Zintuigen prikkelen
In de tentoonstelling ‘De wereld op je bord’ spelen bezoekers een spel waarin zij ontdekken wat alle Nederlanders zouden moeten weten over de herkomst van koffie, cacao, aardappelen, specerijen, rijst, pinda’s, sinaasappelsap en bananen. Ze schuiven aan bij kleurrijk gedekte eettafels en ‘varen’ van daaruit met een reuze schip als pion over een levensgrote wereldkaart. De expositie, die alle zintuigen prikkelt, is ontworpen door Erly Brugmans, bekend van het decor van kinderprogramma Sesamstraat.

Van Gogh en Pierre Wind
Absoluut topstuk van de tentoonstelling is het schilderij ‘Stilleven met aardappels’ van Vincent van Gogh. Een gedurfde keuze om zo'n meesterwerk te tonen in een tentoonstelling die zich laat spelen als een familiespel. Nog nooit eerder toonde het Maritiem Museum een schilderij van zijn hand. Daarnaast struinen bezoekers langs de rijk gevulde voorraadkasten met eeuwenoude VOC-kaarten, scheepsmodellen, historische kookboeken en zeldzaam keukengerei. Ze verzamelen recepten van topkok Pierre Wind en ruiken de geuren van de wereldkeuken.


Openingsfeest paasweekend
Tijdens het paasweekend van 4 t/m 6 april wordt de tentoonstelling feestelijk geopend met tal van activiteiten voor de hele familie. Iedereen is welkom. Bezoekers speuren in de tentoonstelling én aan boord van de schepen in de museumhaven naar de herkomst van ons eten, kijken ‘smakelijke’ films en draaien aan het Rad van Fortuin. Op zondag of maandag kunnen ze in de tot kookstudio omgetoverde FitFoodFun-bus een gezonde traktatie maken, hun eigen kruidenmix mengen, paaseieren schilderen en luisteren naar ‘lekkere’ muziek. Volwassenen mogen gratis een kopje koffie proeven, terwijl de kinderen van aardappels hun eigen patatjes hakken en bakken. Op www.maritiemmuseum.nl is het programma per dag te vinden.

Het Maritiem Museum Rotterdam bedankt Lidl, Verstegen en Bram Ladage voor hun financiële en inhoudelijke bijdrage aan de familietentoonstelling ‘De wereld op je bord’.

De tentoonstelling is te zien tot 7 september 2016.