André Kuipers opent familie-expo
‘Expeditie Knappe Koppen’

 

Moderne ontdekkingsreiziger over zijn voorgangers op VOC-schepen

Woensdag 29 maart a.s. opent ruimtevaarder André Kuipers de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ (vanaf 8 jaar, te zien tot oktober 2018) in het Maritiem Museum Rotterdam. Als moderne ontdekkingsreiziger herkent hij veel in VOC-avonturiers, zo vertelt hij in de expo. De opening wordt gevierd met een jeugdcollege, gepresenteerd door Nienke de la Rive Box (bekend van Het Klokhuis). Kinderen mogen dan vragen stellen aan André. ‘s Avonds is er een besloten gastcollege voor de zakelijke relaties van het museum.

In ‘Expeditie Knappe Koppen’ maken de bezoekers kennis met vier avontuurlijke onderzoekers: Maria Merian, Peter Kolbe, Georg Rumphius en Jan Huygen van Linschoten. Met gevaar voor eigen leven trokken zij de wereld in, aan boord van schepen van de Verenigde Oost-Indische (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Met hun doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en ambitie veranderden deze knappe koppen het wereldbeeld van de Europeaan. In de tentoonstelling spiegelt André Kuipers zich, als moderne ontdekkingsreiziger, aan zijn voorgangers. Hij onderzoekt welke eigenschappen typerend zijn voor avonturiers en denkt na over toekomstig onderzoek.

“Het lijkt me geweldig als de mens in de toekomst naar Mars kan gaan, een reis van negen maanden. Dat is even lang als de mens in de Gouden Eeuw per schip onderweg was van Nederland naar Azië!” - André Kuipers

Welke wereld ontdek jij?
Uit nieuwsgierigheid bestudeert iedereen wel eens een plant of insect van dichtbij. Maar wat maakt een echte avontuurlijke onderzoeker? ‘Expeditie Knappe Koppen’ is een ontdekkingsreis voor jong en oud, vanaf 8 jaar. Bezoekers wandelen tussen Hottentotten in een levensgrote kijkdoos of bestuderen insecten uit Suriname. Kinderen kunnen bovendien hun hersens laten kraken om het raadsel op te lossen in het ‘Knappe Koppen Spel’. Dan maken zij ook nog eens kans op een ontmoeting met André Kuipers.

Op avontuur in de meivakantie
De ontdekkingsreis in het Maritiem Museum gaat in de meivakantie nog verder! Naast het ‘Knappe Koppen Spel’ kunnen jonge bezoekers dan spannende workshops volgen of de laatjes en kastjes van het rariteitenkabinet open trekken. De hele vakantie zijn nieuwe werelden te ontdekken! Een volledig programma volgt binnenkort.

'Expeditie Knappe Koppen' is te zien tot oktober 2018.