Waan je aan boord van een platform op zee

Nieuwe expo brengt offshore voor het eerst in Nederland aan wal


Vanaf 17 december gaat in het Maritiem Museum Rotterdam de Offshore Experience open voor publiek. In deze tentoonstelling gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind.
Ze wanen zich aan boord van een platform op zee en drie kilometer onder water waar ze zélf ervaren hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denken mee over de energiewinning van morgen. De tentoonstelling is de eerste tentoonstelling in Nederland over een sector waar ons land groot in is, Hollands glorie van onze tijd.

Waan je op zee en 3 km onder water
In de Offshore Experience gaan jonge en volwassen bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met een veiligheidshesje aan en een helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore platform midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en met simulatiespellen ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpilotenhun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 8-jarige basisschoolleerling? De Offshore Experience is een ontwerp van Kossmann.DeJong, een internationale ontwerpstudio voor tentoonstellingsontwerpen en interieurarchitectuur.  

Kerstvakantie  
Tijdens de kerstvakantie bereiden bezoekerszichfysiek en mentaal op hun bezoek aan de Offshore Experience. Ze verlichten de dansvloer met de energie die hun dans-moves opwekken, versturen een kerstgroet naar een werknemer offshore en luisteren naar muziek van Mr Funkel. Kinderen experimenteren met energie onder leiding van de gekke wetenschapper van Mad Science, bouwen een systeem van pijpleidingen door het museum en ontwerpen hun eigen windmolen. En wie heeft genoeg energie om de kerstverlichting aan te fietsen?

Moeilijker dan ruimtevaart
Energie is van groot belang voor de economie en essentieel voor ons dagelijks leven. Zonder energie kunnen we immers onze mobiele telefoon niet opladen, benzine tanken of eten koken. Een derde van deze energie uit olie, gas, wind en andere bronnen wordt gewonnen op zee; offshore dus. Nederlandse bedrijven worden elke dag wereldwijd gevraagd voor complexe high tech offshore-projecten onder de meest extreme omstandigheden. Hoe plaats je een windmolen op zee? Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem? Hoe voorkom je een gaslek op 3 km diepte? Uitdagingen die soms moeilijker zijn dan een man op de maan zetten. De vraag over de toekomst van energiewinning op zee is daarom niet of de sector nog complexere projecten aankan, want dat kan. Maar hoe kan het duurzamer? ? In een wereld waarin het thema energie actueler is dan ooit, presenteert het Maritiem Museum zijn bezoekers - in samenwerking met de offshore en maritieme industrie -  een unieke beleving over de rol en betekenis van de offshore sector, nu én in de toekomst.

Gamechanger
Met de Offshore Experience realiseert het Maritiem Museum een gamechanger in museumland. Naast het ontwikkelen van de tentoonstelling rekt het museum de grenzen op van de Nederlandse maritieme erfgoedcollectie door offshore toe te voegen aan zijn verzamelbeleid. Het doet uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de offshore sector in samenwerking met de Erasmus Universiteit en zet een innovatieve koers uit op het gebied van techniekeducatie en projectfinanciering. Meer dan vijftig bedrijven uit de offshore sector en vele fondsen, waaronder de BankGiro Loterij, Mondriaanfonds, VSBfonds en Stichting Bevordering van Volkskracht, financieren 2/3 van het project en dragen bovendien bij in de vorm van kennis en collectie. De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en krijgt elk jaar een update.