Maritiem Museum schudt Rotterdamse bescheidenheid van zich af

Minister-president Rutte opent tentoonstelling Topstukken

Minister-president Rutte is voornemens op woensdag 1 oktober de tentoonstelling ‘Topstukken’ te openen in het Maritiem Museum Rotterdam. Rotterdammers staan bekend als trots, maar tegelijkertijd bescheiden. Met deze expositie schudt het museum de Rotterdamse bescheidenheid van zich af en toont vijfentwintig topstukken uit zijn eeuwenoude collectie. Een verzameling die volgens experts behoort tot de absolute top van de wereld. Bij de tentoonstelling 'Topstukken' verschijnt een boek met gelijknamige titel.

Elk object in de tentoonstelling heeft zijn plaats daar op geheel eigen wijze verdiend. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart. Omdat het een stille getuige is van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoonweg van topkwaliteit is. Algemeen directeur Frits Loomeijer: “De expositie toont het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme geschiedenis. Een tijdspanne die geen enkel ander maritiem museum in ons land met objecten in beeld kan brengen.“

Uniek en van topkwaliteit
Wat de Nachtwacht is voor het Rijksmuseum is het Mataró-model voor het Maritiem Museum. Geheimzinnig, een rijke bron van kennis en van ongekende schoonheid. Dit oudste scheepsmodel van Europa is meer dan 600 jaar oud en met uiterste nauwkeurigheid gemaakt. Van nagenoeg hetzelfde kaliber zijn andere topstukken in de tentoonstelling. De Itinerario van Jan Huygen van Linschoten is één van de belangrijkste reisverslagen ter wereld waarin hij alle geheimen van de Portugezen openbaar maakte, de wiki-leaks van de zestiende eeuw. En wie de penschilderijen van Willem van de Velde van dichtbij bekijkt, begrijpt dat niemand de techniek van deze meester ooit heeft kunnen evenaren. Uiteraard ontbreekt een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu uit de Corpus Christi Collectie niet. Een verzameling VOC-kaarten die driehonderd jaar lang verborgen lag in Engeland en door een miljoenenaankoop in 2006 in het Maritiem Museum gekomen is.

Stille getuige
Wat doet een wollen muts tussen de topstukken van het Maritiem Museum? Sommige objecten onthullen hun waarde als je het verhaal erachter kent. Zo was de muts van een Nederlandse walvisvaarder, die rond 1700 op Spitsbergen voer. Dik ingepakt tegen de barre kou waren de mannen alleen te herkennen aan hun wollen hoofddeksel, elk met een specifiek patroon. Dat verklaart waarom alle 200 skeletten die op Spitsbergen gevonden zijn een muts op hadden. De muts in de tentoonstelling is extra bijzonder omdat het de eerste is die naar Nederland is teruggebracht, in 1925.
Dat verleden en heden hand in hand gaan op de tentoonstelling bewijst het model van het hypermoderne offshore schip Aegir, dat de afgelopen maanden in Glasgow gebouwd is. Het model laat zien hoe het schip, dat ook wel een Zwitsers zakmes wordt genoemd, pijpen legt op 3500 meter diepte voor de offshore sector, een van de grootste bedrijfstakken van Nederland.

Varend erfgoed
Sinds begin september beschikt het Maritiem Museum ook over een varende collectie. In de tentoonstelling tonen audiovisuele presentaties de klasse van bijvoorbeeld de graanelevator, de laatst werkende ter wereld.   

Tentoonstelling wordt ontmoetingsplek
De tentoonstelling ‘Topstukken’ heeft niet alleen een museale functie, het is tevens een ontmoetingsplek voor onder andere de maritieme industrie. De expositie leent zich goed voor ontvangsten, diners en bijzondere ontmoetingen in een hoogwaardige culturele omgeving.