Ahoy koksmaat! De wintermaanden zijn anders dan anders. Graag hadden we je uitgenodigd voor een heerlijke lunch in ons museumcafé. Maar dat kan even niet. Daarom deze keer een heerlijk recept van onze eigen chefkok uit museumcafé 'Het Lage Licht'. Wat is er nu feestelijker dan een heerlijke paddenstoelenragout op je bord? En heel moeilijk is het niet.

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen

> 1 liter bospaddenstoelenbouillon/ groentebouillon
> 500 gram champignons
> 500 gram kastanjechampignons
> 500 gram paddenstoelenmix.
> 2 teentjes knoflook
> 2 stuks witte uien
> roux
> 1 liter kookroom
> 1 bosje peterselie
> 1 theelepel vadouvan
> pasteibakjes 

Voorbereiding:

Voor de bouillon kunnen gewoon bouillonblokjes gebruikt worden. Maak er een krachtige bouillon van. Voor alle paddenstoelen geldt, borstel ze even schoon met een klein kwastje. Snijd ze kleiner indien ze erg groot zijn. Snipper de uien en snijd de knoflook heel fijn.

Bereiding:

> Bak nu de uien en de paddenstoelen aan in een grote bakpan.
> Voeg als laatste de knoflook en de vadouvan toe, roer deze door de ui en paddenstoelen en doe de inhoud van de pan bij de bouillon.
> Voeg ook de room nu toe.
> Als het geheel kookt, zet je het vuur laag en voeg je de roux (recept hieronder) al roerend toe (hiervoor kun je roux-korrels kant-en-klaar kopen of de roux zelf maken) tot de juiste dikte is bereikt. Een ragout is ongeveer zo dik als yoghurt.

Roux zelf maken:

> Zet een (steel)pan met dikke bodem op het vuur en smelt hierin de boter. Voeg in één keer de bloem toe onder continu roeren, en ga zo door totdat je een egaal mengsel hebt.
> Zet het vuur laag en blijf roeren. Na een paar minuten is de bloem gaar en heb je een witte roux. Bak je nog iets langer door? Dan zie je vanzelf dat de kleur verandert en uiteindelijk bruin wordt. De uiteindelijke structuur moet lijken op die van nat zand.
> Om de roux te gebruiken is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je een warme roux altijd met koude vloeistof moet mengen, en vice versa.

Serveertip:

> Neem een groot bord en zet daar 1 of 2 pasteibakjes in het midden op.
> Vul deze ruim met ragout, het mag er best flink overheen lopen.
> Als laatste strooi je wat gehakte peterselie over de ragout.

Eet smakelijk!