‘Oosterschelde’ viert 100 jarig bestaan bij Maritiem Museum Rotterdam

Op zaterdag 9 september wordt het 100-jarig bestaan van de Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ in de Maritiem Museum Haven gevierd. De ‘Oosterschelde’ is de laatste vertegenwoordiger van een vloot driemastschoeners die een eeuw geleden onder Nederlandse vlag voer.

Feest in de Maritiem Museum Haven!
Op deze feestelijke dag (11:00-16:00 uur) kunnen de bezoekers van het Maritiem Museum een kijkje nemen aan boord en niet alleen bij de Oosterschelde maar ook bij rivierzeilschip 'Helena'. De ‘Helena is een tweemast stevenaak uit 1875 en is het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland. De middag wordt opgeluisterd met muziek, er zijn activiteiten voor de kinderen, Burgemeetser Aboutaleb geeft startsein voor een nieuw educatief project en ook aan de innerlijke mens wordt gedacht

Boeiend verhaal
Vijfentwintig jaar geleden werd de ‘Oosterschelde’, met behulp van Rotterdamse bedrijven, instellingen en particulieren grondig gerestaureerd. Het schip kwam weer onder zeil en werd daarna ingezet voor de chartervaart. Sindsdien heeft het schip meer dan 50 landen bezocht, twee reizen rond de wereld gemaakt en expedities ondernomen naar onder meer South Georgia, Spitsbergen en Antartica. Het indrukwekkend verhaal van de ‘Oosterschelde’ wordt deze middag om 15:00 uur verteld door Frits Loomeijer, algemeen directeur Maritiem Museum en Gerben Nab, directeur Rederij Oosterschelde.

Dagprogramma voor genodigden en bezoekers van het Maritiem Museum Rotterdam
11:00 uur Muzikale opening met Reinier Sijpkens
12:00 uur Steelband Marinierskapel
13:00 uur Burgemeester Aboutaleb heet jongeren JINC welkom aan boord
14:00 uur Steelband Marinierskapel
15:00 uur Lezing Gerben Nab en Frits Loomeijer
16:00 uur Einde dagprogramma

De 'Oosterschelde' is over de hele wereld en is een graag geziene gast bij maritieme evenementen en neemt ook vaak deel aan tallship races. Deze driemastzeilschoener is door ministerie van OCW erkend als monument van grote cultuurhistorische waarde en echte zeilfanaten dromen dan ook van een avontuurlijke reis met dit monumentale schip. Dit jaar heeft rederij Oosterschelde in samenwerking met JINC Rotterdam een educatief programma ontwikkeld waarbij jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken de mogelijkheid krijgen om mee te varen. Burgemeester Aboutaleb zal op 9 september de eerste groep deelnemers aanmonsteren.