De plek waar de rotterdamse haven ooit begon

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad waar de haven van Rotterdam ooit begon. Op deze plek staan high-rise én maritieme historie letterlijk naast elkaar. Uniek varend erfgoed en activiteiten op en om het water aan een wolkenkrabbend waterfront. Samen met vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, onderwijs, Havenbedrijf en gemeente willen we het Maritiem District de komende jaren verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad voor Rotterdammers, dagjesmensen en toeristen. Een plek om te wonen, te ondernemen en te ontspannen.

We werken aan een dynamische Maritiem Museum Haven

We werken de komende jaren aan een dynamische Maritiem Museum Haven waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed. We willen het museumgebouw, de kades en de steigers met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat bezoekers in dit gebied per schip de erfgoedhavens kunnen beleven vanaf het water. We nodigen bijzondere schepen en maritieme gasten uit aan onze steiger en bieden in de zomermaanden een uniek vaarprogramma op onze museumschepen. 

Nieuw: Leuvepaviljoen 

In de Maritiem Museum Haven is een indrukwekkend bouwwerk verrezen: het Leuvepaviljoen. Dit gloednieuwe pand biedt onderdak aan werkplaatsen, waar medewerkers en vrijwilligers van het Maritiem Museum hun handen uit de mouwen steken en maritieme ambachten op een voetstuk staan. In combinatie met het haveninformatiecentrum Port Pavilion en nieuwe daghoreca Loeve met ijs, koffie en wafels voor meer beleving bruist het Leuvepaviljoen als hotspot in hartje Rotterdam. Vanaf januari 2022 wordt ook de buitenruimte vernieuwd. Hiermee wordt de Maritiem Museum Haven als historisch hart van het Maritiem District, een groene, aantrekkelijke verblijfplek.

 Lees meer over de bouw van een nieuw paviljoen aan de Leuvehaven >

Werkplaatsen Maritiem Museum

De Maritiem Museum Haven is de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Hier ligt de historische vloot van het museum afgemeerd. Voor het onderhoud aan schepen en kranen, worden in het nieuwe paviljoen twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum gerealiseerd. Daarmee wil het museum ook vooral jongeren in contact brengen met maritieme ambachten en de huidige technieken. Om zo kennis van de ambachten over te dragen en interesse voor techniek en de maritieme wereld te wekken. Bezoekers kunnen er oude maritieme ambachten en nieuwe technieken ontdekken waarmee de historische vloot in de museumhaven wordt onderhouden. In de werkplaatsen zijn straks lassers, smeden en timmerlui aan het werk die hun maritieme ambacht graag demonstreren. Deze interactieve werkplaatsen van het Maritiem Museum brengen in dit paviljoen de oude en de nieuwe haven samen. Dit nieuwe paviljoen op deze historische plek is een aanwinst voor de stad. Hier voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij.

 Smid in actie in de werkplaatsen - foto: Marco de Swart

Daghoreca Loeve

Prijswinnend ijs, écht goede koffie en versgebakken wafels om van te watertanden. Dat is Loeve, vernoemd naar de oude kreek die hier vroeger stroomde en anno 1598 het prille begin was van de Rotterdamse haven. De nieuwste hotspot in het upcoming Maritiem District. In het paviljoen in de Maritiem Museumhaven kun je vanaf 16 juli genieten van onze nieuwste horecatelg. Op deze historische plek proef je vanaf deze zomer het prijswinnende ijs van Robin Alting van De IJssalon. Onze baristas bereiden een eerlijke en duurzame kop koffie en warme wafels met verrassende toppings. Genieten dus, met het terras aan het water met uitzicht op de Maritiem Museum Haven.
Voor méér beleving, inspiratie en plezier in de havenstad.
Van het Maritiem Museum ♥

Meer verlevendiging van de museumhaven

Rondvaarten met museumschepen in de zomermaanden > 
Regelmatig bijzondere schepen te gast in de museumhaven > 
Rondvaarten door het Maritiem District >

Informatie en storytelling aan boord en op de kade

Zomer 2017 presenteerden we een nieuw informatiesysteem op de steigers en kades en vertellen we de verhalen van de schepen in het Maritiem District zodat bezoekers de bijzondere historie van dit gebied echt kunnen beleven. De lading, die is geplaatst op onze kade en steigers, vertelt de verhalen van de haven. Startpunt van deze tour door de museumhaven is de introductiefilm in de vuurtoren, waar je alles leert over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Of bekijk in één van de containers de havenportretten. Wandel door de Maritiem Museum Haven en kom achter de verhalen van de Rotterdamse haven van toen, van nu en van de toekomst.