25.11.20

FEEDBACK OM COMPLEET VERHAAL TE VERTELLEN

Het Maritiem Museum Rotterdam gaat de dialoog aan met museumbezoekers en experts over het tentoonstellen van collectie met een koloniaal verleden. Daarom hield het museum op 26 november een online dialoogmiddag en vroeg bezoekers om hun mening. Een panel bestaande uit diverse deskundigen onder leiding van schrijver Abdelkader Benali discussiëerde over het tentoonstellen van kunst die de zeevarende geschiedenis toont in volle glorie, in de wetenschap dat deze periode een sterke schaduwkant heeft.

Waarom?

Er zijn meerdere aanleidingen om een dialoog over kunst met een koloniaal verleden aan te gaan. Allereerst de aankomende tentoonstelling Maritieme Meesterwerken, die het Maritiem Museum in samenwerking met Boijmans Van Beuningen Rotterdam vanaf februari 2021 presenteert en zes eeuwen maritieme schilderkunst toont aan het publiek. Een deel van de tentoongestelde werken toont het Nederlandse perspectief van die tijd, maar vertelt niet het hele verhaal met aandacht voor de verschillende perspectieven in de samenleving. En dat is nadrukkelijk wat het museum juist wel wil doen, samen met de stad en z’n bewoners. Daarnaast is het onderzoek naar het Rotterdamse slavernijverleden, waarvan de uitkomsten bekend zijn, een belangrijk moment van reflectie voor het Maritiem Museum dat het maritiem erfgoed van de havenstad namens alle Rotterdammers beheert, onderzoekt en presenteert.

Het panel

Aan de dialoogmiddag deden verschillende deskundigen mee. De middag stond onder leiding van schrijver Abdelkader Benali en was live te volgen via de website van het Maritiem Museum Rotterdam. Het panel bestond uit Francio Guadeloupe, Nancy Jouwe, Mylo Freeman, Lea van der Vinde en Alex van Stipriaan.

Kijk de livestream terug

Je kunt de livestream hier terugkijken:

 

 


Foto: Witte de With (Jan Daemen Cool)