09.10.21

PROJECT KAN 'Maritime KVNR Shipping Award' Winnen

Het project 'Coronaverhalen in de scheepvaart' van het Maritiem Museum Rotterdam is genomineerd voor de 'Maritime KVNR Shipping Award'. De prijs van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Deze prijs is door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) in het leven geroepen om een organisatie of persoon te eren, die de Nederlandse zeevaart in het afgelopen jaar middels innovatie het meest vooruit heeft geholpen. Er is desalniettemin sprake van bijzondere en belangrijke ontwikkelingen sinds de laatste editie van het gala in 2019. Het gaat niet langer om de technische innovatie maar de prijs is nu gefocust op, bij voorkeur Nederlandse, organisaties en personen die op innovatieve wijze een onderscheidende rol hebben gespeeld ten behoeve van de positieve positie van de Nederlandse zeescheepvaart. In precies dezelfde periode heeft bovendien de coronapandemie een aanzienlijke impact gehad op de sector.

Impact corona op zeevarenden laten zien

Met een film en een vitrine in het Maritiem Museum worden de verhalen van zeevarenden in de pandemie zichtbaar. De jury is lovend over het project en schrijft: "Het Maritiem Museum is een initiatief gestart om de impact van de coronapandemie op de zeevaart te vertellen vanuit het perspectief van de zeevarenden die erdoor zijn getroffen. Door het vertellen van deze verhalen draagt het Maritiem Museum bij aan het vergroten van de zichtbaarheid van de
zeevaart. En niet alleen de zichtbaarheid van deze impact is belangrijk. Ook het verzamelen van materiaal en het vastleggen van verhalen, opdat deze impact op de zeevaart wordt opgenomen in het collectieve Nederlandse geheugen is relevant voor de toekomst. Het Maritiem Museum heeft hiermee, en met haar grote bereik, een passende rol heeft opgepakt om het verhaal van de zeevaart in deze uitzonderlijke omstandigheden te vertellen en daarvoor ook die verantwoordelijkheid voelt."

De andere genomineerden zijn de Inspectie Leefomgeving en Transport en het RIVM. De winnaar zal bekend gemaakt worden op het Maritime Awards Gala op 1 november in Amsterdam.