07.02.17

Vanaf 30 maart nieuwe expo met André Kuipers:

EXPEDITIE KNAPPE KOPPEN

Vanaf 30 maart is ‘Expeditie Knappe Koppen’ (8+) te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. Bij deze nieuwe familietentoonstelling ontdekken bezoekers welke eigenschappen ze nodig hebben om net zo’n avontuurlijke onderzoeker te worden als astronaut André Kuipers en vier knappe koppen uit ons VOC-verleden. André Kuipers laat zich van een onbekende kant zien, als hij op zoek gaat naar overeenkomsten met zijn avontuurlijke voorgangers.

Uit nieuwsgierigheid bestudeert iedereen wel eens een plant of insect van dichtbij. Er zijn avonturiers die het zelfs ver van huis zoeken om onbekende oorden te bezoeken. In iedereen schuilt wel een avontuurlijke onderzoeker, maar waarmee maak je het verschil? Met gevaar voor eigen leven trokken vier avonturiers - Maria Merian, Peter Kolbe, Georg Rumphius en Jan Huygen van Linschoten - de wereld in, aan boord van schepen van de Verenigde Oost-Indische (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Dankzij hun doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en tomeloze ambitie veranderde het wereldbeeld van de Europeaan. Ook leidde hun onderzoek tot inzichten waar we vandaag de dag nog steeds op varen. Een 21e-eeuwse ontdekkingsreiziger is astronaut André Kuipers, wiens liefde voor ruimtevaart onder meer ontstond uit een voorliefde voor de VOC. In de tentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ typeert André zichzelf aan de hand van de eigenschappen van zijn voorgangers én blikt hij vooruit op de toekomst.

“Het lijkt me geweldig als de mens in de toekomst naar Mars kan gaan, een reis van negen maanden. Dat is even lang als de mens in de Gouden Eeuw per schip onderweg was van Nederland naar Azië!”

Welke wereld ontdek jij?
In ‘Expeditie Knappe Koppen’ gaan kinderen, samen met hun ouders, op ontdekkingsreis. Als onderzoekers in spé wandelen zij tussen de Hottentotten in Afrika in een levensgrote kijkdoos, bestuderen zij insecten uit Suriname en moeten hun hersenen laten kraken om het raadsel op te lossen. In dit ‘Knappe Koppen spel’ maken ze kans op een ontmoeting met André Kuipers.

Ons wereldbeeld en de toekomst
Het onderzoek van de vier avonturiers uit de tentoonstelling is bepalend geweest voor ons wereldbeeld. Zo ging de zelfverzekerde Maria Merian op expeditie naar Suriname om insecten en planten vast te leggen. Zij gaf daarmee onder meer bekendheid aan de metamorfose van rups tot vlinder. Verzamelaar Georg Rumphius liet zich niet tegenhouden door zijn blindheid, waardoor we nu een ongeëvenaarde kennis hebben over de flora en fauna van Ambon. De nieuwsgierige Jan Huygen van Linschoten schreef zijn ‘Itinerario’ over landen, steden en onbekende volkeren - een boek dat van grote waarde was voor de VOC. Ontdekkingsreiziger Peter Kolbe was zeer kritisch over de gevestigde mening over de Hottentotten in Zuid-Afrika. Zonder zijn inzichten hadden wij wellicht nog steeds geloofd, dat niet alle mensen hetzelfde zijn. En  hoe ons wereldbeeld in de toekomst zal veranderen? André Kuipers zet zijn publiek aan het denken.

Wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp, in samenwerking met de Erasmus Universiteit en het Corpus Christi College in Oxford, vormde de basis voor de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’.