09.03.18

Een nieuwe hotspot in het Maritiem District

De Leuvehaven ondergaat de komende jaren een metamorfose. Aan de waterkant maken de drie paviljoens plaats voor een nieuw gebouw: het Leuvepaviljoen met daarin een Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee horecagelegenheden en openbare werkplaatsen van het Maritiem Museum. Dit nieuwe paviljoen wordt een echte blikvanger. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, de rand van het Maritiem District, een groener en levendigere plek. Bekijk hier de impressie.

Toegankelijke werkplaatsen met presentaties

Op deze historische plek begonnen ooit de stad en de haven. Nu ligt de historische vloot van het Maritiem Museum hier afgemeerd. Om deze schepen te kunnen onderhouden, worden in het nieuwe paviljoen twee werkplaatsen van het Maritiem Museum gerealiseerd. Deze zijn open voor het publiek. Hier kun je oude maritieme ambachten en nieuwe technieken ontdekken waarmee de historische vloot in de museumhaven wordt onderhouden. In de werkplaatsen zijn straks lassers, smeden en timmerlui aan het werk die hun ambacht graag demonstreren. Deze interactieve werkplaatsen van het Maritiem Museum brengen in dit paviljoen de oude en de nieuwe haven samen.

Informatie over de Rotterdamse haven

Het informatiepunt van het Havenbedrijf zorgt voor meer verbinding tussen de stad en de Rotterdamse haven. De haven is in de loop van de tijd ver buiten de stad komen te liggen. Toch blijven beiden innig verbonden met elkaar. Het haveninformatiepunt maakt de haven beter zichtbaar in de binnenstad, iets wat het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente al langer willen. Hier kunnen bezoekers op verrassende en uitnodigende wijze alle praktische informatie over (publieks-)activiteiten in de haven vinden.

Zicht op activiteiten binnen en buiten

Het paviljoen wordt een compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de museumhaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de onze vloot museumschepen en -kranen ligt. Bovendien krijgt het paviljoen zelf ook veel glas. Zo zijn de activiteiten die binnen plaatsvinden van buitenaf goed te zien en zo ontstaan er doorzichten door het gebouw.

Wanneer start de bouw?

De sloop van de huidige paviljoens en bouw in het najaar van 2019. De wens is om het paviljoen samen met de nieuwe buitenruimte 2021 in gebruik te nemen. Blijf op de hoogte via www.rotterdam.nl/maritiemdistrict