09.03.18

Een nieuwe hotspot in het Maritiem District

De Leuvehaven ondergaat de komende jaren een metamorfose. Aan de waterkant maken de drie paviljoens plaats voor een nieuw gebouw: het Leuvepaviljoen met daarin een Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee horecagelegenheden en openbare werkplaatsen van het Maritiem Museum. Dit nieuwe paviljoen wordt een echte blikvanger. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, de rand van het Maritiem District, een groener en levendigere plek. Bekijk hier de impressie.

Het college van burgemeester en wethouders is hier op 6 maart jl. mee akkoord gegaan. De nieuwe gemeenteraad wordt gevraagd hierover het definitieve besluit te nemen.

Toegankelijke werkplaatsen met presentaties en educatieve programma’s

Op deze historische plek begonnen ooit de stad en de haven. Nu ligt de historische vloot van het Maritiem Museum hier afgemeerd. Om deze schepen te kunnen onderhouden, worden in het Leuvepaviljoen twee werkplaatsen van het Maritiem Museum gerealiseerd. Deze zijn open voor het publiek. Hier kunnen Rotterdammers én toeristen oude ambachten en nieuwe technieken ontdekken waarmee de historische vloot in de museumhaven wordt onderhouden. In de werkplaatsen zijn straks lassers, smeden en timmerlui aan het werk, regelmatig omringd door nieuwsgierige schoolkinderen die deelnemen aan een technisch educatieprogramma. Deze interactieve werkplaatsen van het Maritiem Museum brengen in het Leuvepaviljoen de oude en de nieuwe haven samen.

Informatie over de Rotterdamse haven

Het Haveninformatiepunt zorgt voor meer verbinding tussen de stad en de Rotterdamse haven. De haven is in de loop van de tijd ver buiten de stad komen te liggen. Toch blijven beiden innig verbonden met elkaar. Het Haveninformatiepunt maakt de haven beter zichtbaar in de binnenstad, iets wat het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente al langer willen. In het Haveninformatiepunt kunnen bezoekers op verrassende en uitnodigende wijze alle praktische informatie over (publieks-)activiteiten in de haven vinden.

Zicht op activiteiten binnen en buiten

Het Leuvepaviljoen wordt een compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de museumhaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de onze vloot museumschepen en -kranen ligt. Bovendien krijgt het paviljoen zelf ook veel glas. Zo zijn de activiteiten die binnen plaatsvinden van buitenaf goed te zien en zo ontstaan er doorzichten door het gebouw.

Wanneer start de bouw?

Onder voorbehoud van het definitieve besluit van de nieuwe gemeenteraad start de bouw in het najaar van 2018. De wens is om het paviljoen samen met de nieuwe buitenruimte eind 2019/begin 2020 in gebruik te nemen. Blijf op de hoogte via www.rotterdam.nl/maritiemdistrict