Museumnacht010 in het Maritiem Museum

Dilemma’s, verleiding en de keiharde wereld van de drugshandel in de haven

Zaterdagnacht 2 maart opent het Maritiem Museum z’n deuren voor de Museumnacht010 met een confronterend programma over de keiharde drugshandel in de Rotterdamse haven. Bezoekers komen voor onmogelijke dilemma’s te staan in de expositie ‘Dealen met Drugs’ en ervaren hoe het is om kunst onder invloed te maken. Ze leren de codes van de onderwereld kennen, voordat een Mojito of een onschuldig dansje op de Latin beats van de huis DJ hen zomaar in de problemen brengt. Ga jij deze nacht de uitdaging aan in het Maritiem Museum Rotterdam en waar trek jij de lijn?

Dilemma’s in de nieuwe tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ (14+)
De meeste drugs komen via de Rotterdamse haven onze samenleving binnen. In deze tentoonstelling wordt de bezoeker geconfronteerd met heftige keuzes, schokkende feiten, cijfers en de impact van drugshandel. Bezoekers worden voor een keuze gesteld als havenmedewerker, douanebeambte, dealer of rechter. Zij spelen zelf de hoofdrol. Gaat men voor meer controle in de haven of kies men voor snelheid en winst? Waar trek jij de lijn?

Zeldzaam inkijkje in de Rotterdamse onderwereld
Wat schuilt er voor boodschap achter de schoenen die men soms aan kabels ziet hangen in smalle steegjes? En welke andere geheime codes bestaan er in Tha Docks? Aan de hand van videoclips geven de Rotterdamse brigadier Bart Veelers en inspecteur Marco den Dunnen (mede-oprichter van de Heilige Boontjes) een zeldzaam inkijkje in de Rotterdamse onderwereld. Wat is echt en wat is niet echt in deze videoclips? Geheimhouding is deze avond verplicht!

Kunst creëren onder invloed
Go with the flow en laat je innerlijke artiest tot uiting komen! Om de geest te verruimen, gebruikt de bezoeker in deze workshop geen drugs, maar licht, geluid en special effects. Wordt een kunstwerk anders in een blauwe kamer met rustige muziek dan in een rode kamer met hardrock en een vervormende bril? Prikkel de hersens en verruim de geest.

Most wanted
In de haven van Rotterdam is een crimineel netwerk ontdekt. Hoe steekt de organisatie in elkaar en welke rol speelt de bezoeker zelf in het geheel? Deze avond zijn de bezoekers aan zet. Wie weet de bende op te rollen én is de buurman er ook bij betrokken?

Oorlogsfotografie van Teun Voeten
Oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten laat zijn meest indrukwekkende foto’s zien van onder andere de Mexicaanse drugshandel. De avond wordt opgeluisterd door een echte Latin Salsa band en natuurlijk is er ook een Latin cocktail te bemachtigen bij de Blus Bus. Maar let op! Duistere personen en rechtsgeleerden zijn deze avond undercover aanwezig. Kijk voor alle informatie op www.maritiemmuseum.nl/museumnacht010

Beperkt aantal tickets Museumnacht010 te koop
Het Maritiem Museum Rotterdam en ruim vijfendertig Rotterdamse musea en culturele instellingen openen tijdens een uniek feestje op zaterdag 2 maart hun deuren van 20:00-01:00 uur. Tickets zijn online te koop via: www.museumnacht010.nl. Op zaterdag 2 maart zijn tickets ook te koop bij het Maritiem Museum van 10:00-17:00 uur en van 19:30-24:00 uur.