Eind jaren twintig werd voor de kustvaart een nieuw scheepstype ontwikkeld, de ‘motorcoaster’. Het betekende een ware innovatie die de kustvaart voorgoed veranderde. Deze schepen konden sneller varen (de ‘Zeemeeuw’ bijvoorbeeld haalt een snelheid van meer dan acht knopen, ongeveer vijftien kilometer per uur), maar vooral dat reistijden veel beter konden worden gepland. Schippers waren niet langer volledig afhankelijk van de (weers)omstandigheden en konden ineens heel redelijk inschatten hoe lang een reis zal gaan duren. De ’Zeemeeuw’ is een mooi voorbeeld van innovatie van toen. 

De vloot Nederlandse motorcoasters neemt een groot gedeelte van het goederenvervoer tussen diverse Europese havens voor zijn rekening. Door de handige bouw en geringe diepgang van de kustvaarders, zijn ook de havens in het Duitse achterland makkelijk te bereiken. De vloot vormde een belangrijke schakel tussen het achterland en de kustgebieden van de omringende landen. De vloot grijze schepen die ook wel ’little grey devils’ werd genoemd was daarbij goed georganiseerd, de schepen werden goed onderhouden en varen zeer economisch. Hierdoor ontwikkelt Nederland ten opzichte van de Duitse en Engelse Kleine Handelsvaart al snel een monopolypositie.

Stap aan boord en laat je inspireren door de innovatie van toen

Je bent van harte welkom aan boord om dit unieke schip van dichtbij te bekijken. Onze tip: neem een kijkje in de stuurhut en sta voor even aan het roer en lat je fantasie de vrije loop. Ahoi sailor!

Klik hier voor een digitaal souvenir uit onze collectie: historische foto van een proefvaart van de Zeemeeuw >