Vuurtoren het Lage Licht is het startpunt voor je bezoek aan de Maritiem Museum Haven. Hier kun je een film bekijken over de ontwikkelingen van de Rotterdamse haven: 100 jaar haven in 7 minuten. Vroeger loodste deze vuurtoren schepen veilig de Rotterdamse haven in, vandaag is deze het markante beginpunt van jouw kennismaking met de ontwikkeling van de Rotterdamse haven, daar waar deze lang geleden ontstond.

Langs de Nederlandse kust staan elf grote vuurtorens en vier kleinere. Deze vuurtorens waarschuwen ‘s nachts en bij storm voor kliffen, zeestraten, ingangen van zeearmen en havens. Oorspronkelijk ging dat met open vuur –vandaar vuurtoren-, later door middel van spiegels, lenzen en een sterke lamp. De eerste vuurtorens van Hoek van Holland, het ‘hoge’ en het ‘lage’ licht, werden geplaatst tijdens de aanleg van de Nieuwe Waterweg (1866- 1886). De vuurtorens waren nodig om de scheepvaart veilig richting haven van Rotterdam te kunnen loodsen. Hoe? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als de stuurman op het schip de lampen van de beide vuurtorens precies in één lijn heeft, en hij volgt die lijn, dan komt hij precies bij de monding van de Nieuwe Waterweg uit.

Ben jij wel eens in een vuurtoren geweest?

Na de aanleg van de eerste Maasvlakte aan het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw moesten er nieuwe vuurtorens langs de Nieuwe Waterweg komen om die lichtenlijn te vormen. Het Lage Licht doofde in 1967 en is nu te zien in de Leuvehaven. Kom je eens binnen kijken?

Digitaal souvenir: een skyline foto van de Maritiem Museum Haven >