Vuurtoren het Lage Licht is het startpunt voor een bezoek aan de Maritiem Museum Haven. Vroeger loodste deze vuurtoren schepen veilig de Rotterdamse haven in, vandaag is deze het markante beginpunt van een bezoek aan de Maritiem Museum Haven, midden in het hart van de havenstad. In de vuurtoren kun je in de mini-bios een film bekijken over de ontwikkelingen van de Rotterdamse haven: 100 jaar haven in 7 minuten.

Langs de Nederlandse kust staan elf grote vuurtorens en vier kleinere. Deze vuurtorens waarschuwen ‘s nachts en bij storm voor kliffen, zeestraten, ingangen van zeearmen en havens. Oorspronkelijk ging dat met open vuur –vandaar vuurtoren-, later door middel van spiegels, lenzen en een sterke lamp. De eerste vuurtorens van Hoek van Holland, het ‘hoge’ en het ‘lage’ licht, werden geplaatst tijdens de aanleg van de Nieuwe Waterweg (1866- 1886). De vuurtorens waren nodig om de scheepvaart veilig richting haven van Rotterdam te kunnen loodsen. Hoe? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als de stuurman op het schip de lampen van de beide vuurtorens precies in één lijn heeft, en hij volgt die lijn, dan komt hij precies bij de monding van de Nieuwe Waterweg uit.

Na de aanleg van de eerste Maasvlakte aan het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw moeten er nieuwe vuurtorens komen om die lichtenlijn te vormen. Het Lage Licht gaat in 1967 uit en verhuist tien jaar later naar de kop van de Leuvehaven. In 1990 wordt de vuurtoren verplaatst naar de plek waar hij nu staat.