Volg de restauratie van een havenicoon!

Het Maritiem Museum restaureert een waar havenicoon: de Stadsgraanzuiger 19. Dit is een grote klus, waarmee de elevator wordt teruggebracht in de staat die hij verdient. Op deze pagina volg je de laatste ontwikkelingen van dit omvangrijke project, zoals de indrukwekkende reis van Rotterdam naar Friesland en werkzaamheden op de werf.

De Stadsgraanzuiger 19 is de laatste werkende graanelevator ter wereld. Het is een prachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector, dat een belangrijk verhaal vertelt over de ontwikkeling van de moderne haven en onze worsteling met technologische vooruitgang.

Unieke Vlaams-Nederlandse samenwerking

Het Museum aan de Stroom (MAS) werd in 2015 "co-ouder" van de Stadsgraanzuiger 19. Eén keer per jaar vertrekt de elevator naar Antwerpen om ook daar bezoekers deelgenoot te maken van zijn rijke historie. Dit is een unicum: niet eerder namen twee musea in verschillende landen de verantwoordelijkheid voor maritiem toperfgoed.

> Hoe werkt deze graanzuiger? Bekijk het hier!

> Lees het persbericht over het vertrek naar de werf.

Juni - heden: Werkzaamheden op de werf

Er wordt veel werk verzet op de werf, nu de elevator uit het water is gehesen. Fotograaf Arthur Smeets legt de werkzaamheden prachtig vast.

Werkzaamheden Stadsgraanzuiger 19 op de werf - foto: Arthur Smeets

Werkzaamheden Stadsgraanzuiger 19 op de werf - foto: Arthur Smeets

Werkzaamheden Stadsgraanzuiger 19 op de werf - foto: Arthur Smeets

 

12 juni: Graanzuiger op het droge

Het viel niet mee om een gevaarte als de Stadsgraanzuiger 19 (560.000 kilo) op de vaste wal krijgen. Toch kregen ze het bij werf Talsma voor elkaar! In deze timelapse zie je hoe.

14 mei: Aankomst bij de werf in Franeker

Op vrijdag 14 mei kwam de graanzuiger aan bij werf Talsma in Franeker. Daar kan de restauratie beginnen.
Aankomst Stadsgraanzuiger 19 op werf Talsma (2) foto: Arthur Smeets
Aankomst Stadsgraanzuiger 19 op werf Talsma (1)

12 mei: Op weg van Rotterdam naar Friesland

Op woensdag 12 mei vertrok de Stadsgraanzuiger 19 vanuit de Maritiem Museum Haven, gesleept door sleepboot 'Anne J' en geduwd door vrachtschip 'Rodie 2'. De reis naar de werf zou twee dagen duren en was online te volgen via een livestream. De eerste dag kun je hieronder terugzien!

Draagt u een graantje bij?

Graanzuigers bepaalden lange tijd het beeld van de Rotterdamse haven, maar vandaag de dag rest nog één exemplaar. Weer, wind en een turbulente geschiedenis hebben hun tol geëist voor de Stadsgraanzuiger 19. Met een omvangrijk restauratieproject brengen wij de elevator nu terug in de staat die hij verdient.

Zo groots als de elevator is in zijn verschijning, zo groot is ook de begroting van dit project. We hebben steun gekregen van de Vlaamse overheid, enkele fondsen, bedrijven en particulieren, maar uw hulp is essentieel. Elke bijdrage helpt om dit project te realiseren en de geschiedenis te bewaren voor toekomstige generaties. Wilt u meteen een bijdrage doen? Doneer via deze link snel en eenvoudig via Tikkie >

Wilt u een groter bedrag geven of overweegt u een geoormerkte gift? Neem dan contact op met May Yan van Ham: 010 402 9280 of relatiebeheer@maritiemmuseum.nl. Het Maritiem Museum heeft een ANBI status en kent hierdoor ook diverse belastingvoordelen bij schenkingen.