
Volg de restauratie van een havenicoon!
Het Maritiem Museum restaureert een waar havenicoon: de Stadsgraanzuiger 19. Dit is een grote klus, waarmee de elevator wordt teruggebracht in de staat die hij verdient. Op deze pagina volg je de laatste ontwikkelingen van dit omvangrijke project, zoals de werkzaamheden op de werf en de indrukwekkende terugreis van Friesland naar Rotterdam.
De Stadsgraanzuiger 19 is de laatste werkende graanelevator ter wereld. Het is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector, dat een belangrijk verhaal vertelt over de ontwikkeling van de moderne haven en onze worsteling met technologische vooruitgang.
Unieke Vlaams-Nederlandse samenwerking
Het Museum aan de Stroom (MAS) werd in 2015 "co-ouder" van de Stadsgraanzuiger 19. Eén keer per jaar vertrekt de elevator naar Antwerpen om ook daar bezoekers deelgenoot te maken van zijn rijke historie. Dit is een unicum: niet eerder namen twee musea in verschillende landen de verantwoordelijkheid voor maritiem toperfgoed.
> Hoe werkt deze graanzuiger? Bekijk het hier!
> Lees het persbericht over het vertrek naar de werf (11 mei 2021).
> Lees het persbericht over de terugkeer naar Rotterdam (21 april 2022).
10 mei: Terugplaatsen zuigbuizen
2 t/m 4 mei: Terugreis van Friesland naar Rotterdam
Van 2 mei t/m 4 mei 2022 vond de terugreis van de elevator van werf Talsma in Franeker naar de museumhaven in Rotterdam plaats. Meer weten? >
Friesland - Rotterdam (dag 3)
Friesland - Rotterdam (dag 2)
Friesland - Rotterdam (dag 1)
Op de dag van de terugreis maakte fotograaf Theo de Man prachtige foto's:
21 april 2022: Tewaterlating bij de werf
Op donderdag 21 april werd de Stadsgraanzuiger, na maanden op het droge, weer te water gelaten! Het havenicoon blijft nog even bij de werf liggen, tot de terugreis naar Rotterdam.
Juni 2021 - april 2022: Werkzaamheden op de werf
Er werd veel werk verzet op de werf, nadat de elevator uit het water was gehesen. Fotograaf Arthur Smeets legde de werkzaamheden prachtig vast.
12 juni 2021: Graanzuiger op het droge
Het viel niet mee om een gevaarte als de Stadsgraanzuiger 19 (560.000 kilo) op de vaste wal krijgen. Toch kregen ze het bij werf Talsma voor elkaar! In deze timelapse zie je hoe.
14 mei 2021: Aankomst bij de werf in Franeker
Op vrijdag 14 mei kwam de graanzuiger aan bij werf Talsma in Franeker. Daar kan de restauratie beginnen.
12 mei 2021: Op weg van Rotterdam naar Friesland
Op woensdag 12 mei vertrok de Stadsgraanzuiger 19 vanuit de Maritiem Museum Haven, gesleept door sleepboot 'Anne J' en geduwd door vrachtschip 'Rodie 2'. De reis naar de werf zou twee dagen duren en was online te volgen via een livestream. De eerste dag kun je hieronder terugzien!
Draagt u een graantje bij?
Graanzuigers bepaalden lange tijd het beeld van de Rotterdamse haven, maar vandaag de dag rest nog één exemplaar. Weer, wind en een turbulente geschiedenis hebben hun tol geëist voor de Stadsgraanzuiger 19. Met een omvangrijk restauratieproject brengen wij de elevator nu terug in de staat die hij verdient.
Zo groots als de elevator is in zijn verschijning, zo groot is ook de begroting van dit project. We hebben steun gekregen van de Vlaamse overheid, enkele fondsen, bedrijven en particulieren, maar uw hulp is essentieel. Elke bijdrage helpt om dit project te realiseren en de geschiedenis te bewaren voor toekomstige generaties. Wilt u meteen een bijdrage doen? Doneer via deze link snel en eenvoudig via Tikkie >
Wilt u een groter bedrag geven of overweegt u een geoormerkte gift? Neem dan contact op met May Yan van Ham: 010 402 9280 of relatiebeheer@maritiemmuseum.nl. Het Maritiem Museum heeft een ANBI status en kent hierdoor ook diverse belastingvoordelen bij schenkingen.
Graanzuiger in beeld
De Stadsgraanzuiger 19 is een indrukwekkend object. Bekijk of download foto's van de elevator door de jaren heen.
Naar persfoto's in hoge resolutie
Brochure: Kom met ons op stoom
Meer weten over dit bijzonder project?
Download de brochure
Doneer een bijdrage met een Tikkie
De coronacrisis raakt ook de musea hard. Je kunt ons helpen in deze moeilijke periode, zodat we samen het vertellen van verhalen over de fascinerende maritieme wereld mogelijk blijven maken. Met jouw gift, groot of klein, help je het Maritiem Museum.
Lees meer