Aan de kade van de Leuvehaven is de Locomotor/Sik te vinden. Een kleine rangeerlocomotief die veel in de Rotterdamse haven te vinden was. De benaming Sik is afgeleid van het mekkerende geluid van de fluit van de Sik. Wil je meerijden? Dat kan! Van 18 juli tot en met 22 augustus rijdt de locomotor iedere woensdag over de kade van de museumhaven. 

Een locomotor is een makkelijk te bedienen rangeerlocomotief. De locomotoren werden behalve voor het rangeren ook gebruikt om goederenwagens op te halen of af te geven in havens of op kleine stations. Als werkpaard werd de 'Sik' zeer gewaardeerd. Ze was erg betrouwbaar in de lichte rangeerdienst.

In Rotterdam waren de locomotoren vooral te zien in de havengebieden op Zuid en bij de toenmalige NS werkplaats Feijenoord. Aan het einde van hun actieve loopbaan werden ze vooral door spooraannemers gebruikt op werktreinen. In Nederland zijn tussen 1934 tot 1951 honderdnegenzesitg locomotoren gebouwd. Stichting de Locomotor heeft er één in bruikleen gegeven aan het museum.