De 'Geertruida' is een maatschip, een schip op maat gemaakt voor de route die het zal varen. Ze is afgestemd op kanalen, sluizen en bruggen op de route. Zodoende weet je zeker dat je overal door kan varen. 

In 1906 glijdt ‘Geertruida’ bij de Gebroeders Boot uit Leiderdorp van de helling. Ze is vernoemd naar de vrouw van eigenaar en schipper Hendricus Johannes Maas. Het schip wordt met name veel gebruikt om bouwmaterialen naar Brussel te vervoeren. De 'Geertruida' verscheept regelmatig zand, steen en grind naar de Belgische hoofdstad. De eerste 50 jaar wordt het schip gesleept door sleepboten. Later krijgt de 'Geertruida' een motor waarmee het op eigen kracht richting België, maar ook regelmatig naar Duitsland vaart.

De familie Maas blijft tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw actief met het vervoeren van vrachten richting het achterland van Rotterdam. 

Wist je dat schepen altijd een naam krijgen en zelfs gedoopt worden? En dat dat door een vrouw dient te gebeuren? Luister naar het verhaal >