18.04.17

Ben jij een ontdekkingsreiziger?

De activiteiten in de meivakantie hangen samen met de nieuwe familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ (8+). Met gevaar voor eigen leven voeren wetenschappers in de 17e eeuw op VOC-schepen over de wereldzeeën. Ze deden onderzoek naar verre culturen, flora en fauna. Als hedendaags ontdekkingsreiziger neemt astronaut André Kuipers bezoekers aan de hand door ons scheepvaartverleden.

Tekenworkshop 'André het astronautje'
Een bijzondere activiteit in de meivakantie is de tekenworkshop van illustrator Natascha Stenvert op woensdagmiddag 3 mei a.s. In samenwerking met André Kuipers maakte zij het prentenboek ‘André het astronautje’ (2012), waarvan in eerste drie maanden al 10.000 exemplaren werden verkocht. Stenvert werkte voor verschillende opdrachtgevers na haar opleiding aan de Groningse kunstacademie. Ze is bekend van boeken als ‘Kolletje’ en ‘Daan de Voetbalkampioen’.

Op ontdekking door nieuwe werelden
Naast de tekenworkshop zijn er meer activiteiten, waarin jeugdige bezoekers nieuwe werelden ontdekken. Op dinsdag 25 april schilderen kinderen (8+) hun eigen “exoplaneet”, een aarde-achtig hemellichaam op veertig lichtjaren van onze wereld. Een dag later worden kinderen tot 8 jaar voorgelezen uit ‘André het astronautje’ en Professor Plons. In de voetsporen van Maria Merian, een onderzoeker die in de 17e eeuw naar Suriname voer, maken bezoekers hun eigen vlinder (vrijdag 28 april) of proeven ze insecten, zoals geroosterde sprinkhanen (zaterdag 6 mei).

Iets bijzonders voor het rariteitenkabinet
In het rariteitenkabinet, dat in de entreehal staat, zijn allerlei vreemde voorwerpen en spannende spelletjes te vinden. Rariteitenkabinetten waren erg populair tussen de 16e en 18e eeuw, omdat wetenschappers op hun ontdekkingsreizen bijzondere planten en dieren tegenkwamen. Je mag zelfs je eigen (zelfgemaakte) ‘rariteit’ meenemen. Misschien is daar een mooi plekje voor in één van de laatjes of kastjes van het kabinet!


Kijk voor meer informatie op de meivakantie activiteitenpagina.