13.02.20

Nieuwe ideeen voor de toekomst van energie op zee


Door zeewierproductie CO2 afvangen en stroom opwekken. Dat is het idee van Karlijn, Floor, Sem en Stefan van Technasium Melanchthon uit Bergschenhoek. Door de bezoekers van de ‘Offshore Experience’ in het Maritiem Museum Rotterdam is dit uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2019.  Hiermee verslaan de leerlingen onder andere studenten van TU Delft en technisch ingenieurs uit de maritieme industrie. Deze voorjaarsvakantie krijgt de tentoonstelling Offshore Experience ‘nieuwe energie’ met acht nieuwe innovatie ideeën voor de toekomst van energiewinning op zee . Een jaar lang kun je in de tentoonstelling stemmen op jouw favoriet van 2020.

Zeewier

De winnaars brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN, waar zij een rondleiding krijgen en met een expert over hun idee kunnen sparren. Het idee van de leerlingen van het technasium is om bij offshore-installaties zeewierplantages te installeren. Dat zeewier kan gebruikt worden als voedsel en voor farmaceutische doeleinden. Zeewier neemt CO2 op en door verbranding kun je er volgens de leerlingen energie mee opwekken. Ook zien ze voordelen voor de visstand, omdat de eitjes van diverse vissoorten er goed gedijen.
Offshore Experience, de zoektocht naar energie

In de ‘Offshore Experience’ gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Ze wanen zich door de 360 graden filmprojectie aan boord van een platform op zee. Ze ervaren zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. Wie lukt het bijvoorbeeld om als marshaller een helikopter naar het platform te begeleiden? Om bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen? Om de meest geschikte locatie voor een windmolen op zee te vinden?