07.08.17

Maritiem Museum zoekt kunstschilders voor uniek project!

Vanaf zaterdag 7 oktober is de tentoonstelling 'How we ditched the Dutch' te zien in het Maritiem Museum. Een expo over de Britse kaping in 1795, die het einde betekende van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In 'How we ditched the Dutch' staat een schilderij van de Britse Thomas Luny centraal. Hij vereeuwigde de kaping vanuit het Engelse perspectief. Om deze nieuwe expo te vieren, zoekt het Maritiem Museum nu kunstschilders die een doek willen maken vanuit het Nederlands perspectief. Meld je nu aan!

Het project
In september 2017 werk je aan een eigen schilderij over de kaping van de laatste VOC-vloot. Je krijgt alle vrijheid om zelf een concept te bedenken. Het doek mag realistisch zijn of juist heel abstract; het mag een verbeelding zijn van de kaping zelf of van de nasleep. Zo lang het maar een werk op doek is, geïnspireerd op deze historische gebeurtenis uit 1795.

Je vorderingen worden in september vastgelegd in filmpjes, die het Maritiem Museum deelt op social media. Zo komt het online publiek meer te weten over jou als kunstenaar, over je werkwijze én jouw blik op de geschiedenis. In oktober wordt je doek vervolgens onthuld in het museum.

Wat kun je verwachten, als je meedoet?

• Een kijkje achter de schermen bij het Maritiem Museum. Je komt alles te weten over de nieuwe tentoonstelling en de kaping, waarop je je werk baseert.
  • Je schilderij wordt geëxposeerd in het Maritiem Museum.
  • Je krijgt aandacht via de social media-kanalen van het museum en bij het moment waarop de doeken onthuld worden.
  • Om de nieuwe tentoonstelling te bekijken met familie of vrienden, krijg je 4 vrijkaartjes voor het museum.
  • Filmpjes die gemaakt worden, kun je natuurlijk gebruiken voor je eigen website of portfolio.

Grijp je kans!
Ben je enthousiast? Stuur dan vóór maandag 21 augustus a.s. een mail o.v.v. 'Aanmelding kunstschilder' naar voorlichting@maritiemmuseum.nl met een  korte motivatie, waarin je uitlegt wat je wilt maken (max. 100 woorden). Zend ook enkele voorbeelden van eigen werk (op doek) mee en/of een linkje naar een online portfolio.

Contactpersoon waaraan je ook eventuele vragen kan stellen: Elisabeth Oosterling van de afdeling Marketing & Communicatie. Te bereiken via voorlichting@maritiemmuseum.nl of telefonisch via 010 413 26 80.

Als je je aanmeldt, hoor je vóór 1 september a.s. of jij één van de schilders bent, die we gaan volgen. De eerste opnames voor de filmpjes staan gepland in de week van 4 september. Je doek moet uiterlijk 3 oktober af zijn.

Thomas Luny, A View of the H.C. Ship General Goddard, Captn. W.T. Money, passing along the Enemy's Line to bring the Dutch Commodore to, at Sun-rise, in the Morning of the 14th. of June 1795 (collectie Maritiem Museum Rotterdam)